• Sven, Micky, Dale, Daley; Rugby, plezierig bikkelen.

    Bert Boer

Rugby, plezierig bikkelen

ALKMAAR 'Ik wilde American Football gaan doen.' Zo start 16-jarige Micky, de jongste van de vier het interview. 'Later begreep ik dat ik rugby bedoelde. Hij speelt met Sven bij de Alkmaarse Rugbyclub. Dale en Daley spelen bij meervoudig Nationaal kampioen Castricum.

'Het contact, het ruige, lekker tacklen, kortom je kunt er je energie in kwijt.' Sven evenals Daley en Dale 17 jaar jong is forward in het veld. Evenals Dale zijn dit de mannen die de tegenstanders naar zich toetrekken. Want wanneer 3 van de 15 tegenstanders nodig zijn om de forward te tacklen, komt er ruimte voor de backs. Daley is zo’n snelle back die dan in de gecreëerde gaten in de verdediging kan glippen om een try te maken. Met de bal over de achterlijn en die dan op de grond drukken. Liefst zo dicht mogelijk bij de palen zodat de converse die geschoten mag worden makkelijker binnen die palen te schieten is. Bij een geslaagde try en converse pak je respectievelijk 5 en 2 punten.

Een andere manier om te scoren, is via de penalty. Bij een overtreding van de tegenstander of een uitgelokte fout mag er geschoten worden richting de palen voor 3 punten. 'Rugby is een heel tactisch spel.' Om terrein naar voren te veroveren, wordt er getraind op looplijnen, wisselingen, slimme line-outs en scrums. De line out is de ingooi bij rugby waarbij de uitgooiende partij bepaalt hoeveel spelers er in de line out staan. De tegenstander moet hierin mee. Bij de scrum, spelhervatting na kleine technische fout, staan de teams voorovergebogen tegenover elkaar. Via slimmigheden moet je de bal bij bijvoorbeeld de scrumhalf of flyhalf zien te krijgen die het spel weer opstarten en verdelen.

De intensiteit van het spel is heel hoog. Dat vinden de gespierde kerels ook het mooiste. 100% geven, dan gaat het goed, niet 50% want dan volgen blessures. Lekker doorgaan, bikkelen, duwen en trekken. Ze trainen dan ook vier keer per week en op zaterdag de wedstrijd. Alle vier spelen ze in de nationale jeugdploegen. Ze zorgen ervoor dat Nederland steeds hoger op de internationale ranglijsten komt te staan. Het streven is van de Rugbybond om in 2023 op de WK present te zijn. 'Het gaat niet altijd volgens de regels,' geeft Dale aan. 'Er gebeurt veel wat de 3 scheidsrechters niet zien.' In de match gaat het op het scherpst van de snede. Echter altijd vrienden na de wedstrijd.

Het valt niet mee om de torpedovormige bal te schieten. De rugbybal heeft deze vorm zodat het makkelijker passen is met de handen. De bal dient altijd achterwaarts gegooid te worden. Snel gaat de bal van hand op hand en van links naar rechts over het veld. Voortdurend switchen de spelers van positie en looplijnen. Tackles en deze ontwijken, een intensieve prachtige sport waar het ook leuk naar kijken is. De mannen merken een toenemend supporters aantal, meer media aandacht en groeiend aantal leden op de club. Sven en Micky stappen in 2019 over naar Castricum om weer een niveautje hoger te gaan spelen. Zeker niet richting American Football. 'Dat is een luie sport', Nee, Dale, Daley, Micky en Sven gaan gewoon door met plezierig bikkelen.