• Rolf Schrama en Sandra Nap hebben het vechten tegen de wind afgeleerd.

    aangeleverd

Rolf Schrama : 'Niet vechten tegen beperking'

DE RIJP Van meet af aan is het duidelijk. Je kunt niet om Rolf Schrama heen. Zijn enthousiaste manier waarop hij het telefoongesprek voert, houdt je onmiddellijk in de greep. Zelfverzekerdheid en passie zijn dan ook het handelsmerk waarmee hij probeert mensen met een beperking en werkgevers met elkaar te matchen.

Bob de Mon

Rolf Schrama uit De Rijp heeft een zeer zeldzame vorm van dwerggroei (diastrophische dysplasie ) waardoor hij nu niet groter is dan 1,25 meter. Daardoor zag zijn toekomst er aanvankelijk erg somber uit. Rolf kreeg van zijn jeugd af aan te maken met uitdagingen om met die beperking om te gaan. ,,Eerst vecht je er tegen, maar daar schiet je niets mee op. Het is effectiever om er mee om te leren gaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten.'' En dat er mee om kunnen gaan, is hem als geen ander gelukt. Enige bravoure daarbij kan je hem niet ontzeggen. Terecht, want vol trots vertelt hij over zijn bijzonder positieve manier van leven. ,,Na de Mavo ben ik economie gaan studeren aan de VU en heb mij zo opgewerkt tot doctorandus economie. Ik kwam uiteindelijk op een Amsterdams kantoor te werken. Maar een bureaubaan met telkens het zelfde uitzicht op een Amsterdamse gracht was niet mijn ambitie. Ik wilde meer van mijn leven maken. Niet die ene gracht, maar de wijde wereldzee! Daar de uitdagingen uit mijn vroege jeugd nogmaals beleven en overwinnen.''

Rolf kwam op die gedachte nadat hij ooit eens in een zeilboot was gestapt. ,,Zeilen werd mijn passie en ik besloot me te gaan prepareren voor de Paralympische Spelen in 2016 te Rio de Janeiro. Ik liet mijn job voor wat die was en reisde vanaf die dag met mijn zeilmaatje Sandra Nap de wereld over, van zeilwedstrijd naar zeilwedstrijd. Na elke reis weer iets meer ervaring te hebben opgedaan, kwamen we een stukje dichter bij de eindstreep in Rio de Janeiro! Dat we niet op het podium eindigden, was een beetje te wijten aan het feit dat ik tegen de wind vocht, in plaats van er gebruik van te maken. Als de zeilen te strak zijn aangespannen, gaat het mis. Laat je de boel iets vieren, dan vaar je met de minste weerstand een comfortabele weg. Met het leven is het net zo. Je zet je zeilen niet te strak. Je zult gerust de eindstreep halen, maar anderen gaan je voor. Anticipeer op veranderingen. Dat is het spel. Door het wedstrijdzeilen kreeg ik de regie over mijn eigen toekomst pas echt goed in handen."

Omdat zeilen van de Paralympische kalender is gehaald, is Rolf een nieuwe koers ingeslagen. "Ik werk nu als Social Impact Spits bij 'Onbeperkt aan de Slag' een sociale onderneming die ontmoetingen tussen werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers organiseert. We hebben inmiddels al 2000 mensen met een beperking aan een baan geholpen. Er staan 9000 werkzoekenden bij ons ingeschreven en zo'n 120 werkgevers. Op donderdag 27 juni gaat onze eerste Meet&Greet in Alkmaar plaatsvinden in het hoofdkantoor van de Rabobank, Robonsbosweg 5. We hopen een aantal mensen aan een baan te helpen, of zoals ik altijd zeg, werkgevers blij te kunnen maken met uitzonderlijke talenten! Meer info: rolf@onbeperktaandeslag.nl, www.onbeperktaandeslag.nl of tel: 072-7507422."