• Jan Boeve

Rijkssubsidie voor Unieke Zaken tot 2021

ALKMAAR Unieke Zaken, de jeugdtheatergroep uit Alkmaar, ontvangt tot 1 januari 2021 een rijkssubsidie via Fonds Podiumkunsten. Op 1 januari 2017 leek, na ruim 25 jaar, het doek te vallen voor Unieke Zaken, met deze subsidie kan de groep toch verder.

Ondanks een positief advies werd begin dit jaar de aanvraag van Unieke Zaken voor de periode 2017-2020 vanwege geldtekort niet gehonoreerd. Het nieuwe kabinet heeft in november 2017 besloten om voor de periode 2018-2020 meer geld voor de kunsten vrij te maken. Zo is Fonds Podiumkunsten nu in staat om alle 42 positief beoordeelde groepen alsnog te ondersteunen. Alle activiteiten en plannen van Unieke Zaken kunnen nu gerealiseerd en uitgevoerd worden. Voor 2018 betekent dat er tot de zomer ongeveer 130 voorstellingen worden gespeeld spelen van de producties Ieorg Idur, Odysseus en Buzz 4 – Naar De Maan. Na de zomer gaat op zondag 23 september 2018 De Vliegende Gek in première in TAQA Theater De Vest in Alkmaar.

Meesterverteller Roald Dahl schreef in 1990 Ieorg Idur, het laatste boek dat tijdens zijn leven uitgegeven werd. Dit ontwapenende verhaal over liefde heeft Unieke Zaken bewerkt tot een levend prentenboek: vol humor, muziek, toverspreuken en… schildpadden.

In Buzz 4 – Naar de Maan volgt het publiek dit reis naar de maan in 1969 van onder meer Neil Armstrong op de voet. Met schaalmodellen, muziek, kostuums en ooggetuigen wordt de geschiedenis tot leven gebracht. Een ontdekkingsreis langs smeuïge gebeurtenissen die af en toe met een flinke korrel zout genomen moeten worden. Naar de Maan is de vierde aflevering van het Buzz-project van Unieke Zaken Met een tot theater omgebouwde vrachtwagen rijdt de groep naar scholen in Noord-Holland. Daar zien de kinderen per klas een beroemd reisverhaal. Jaarlijks is dat een ander verhaal voor een andere leeftijdscategorie.

Het stuk Odysseus is gebaseerd op het wereldberoemde werk van Homerus. Met humor, veel vaart, plezier en grote verbeeldingskracht werd dit verhaal door het gezelschap al in 2013 gespeeld in de tot mini-theater omgebouwde vrachtwagen. Er is nu een vernieuwde en uitgebreidere versie gemaakt voor in de theaters en op de scholen.