• Voorbeeld van een mogelijke inzending. Een gezinsuitstapje naar Schermerhorn.

    Regionaal Archief Alkmaar

Regionaal Archief op zoek naar foto's van 2017

ALKMAAR Het Regionaal Archief Alkmaar is op zoek naar foto's. In de digitale wereld worden steeds meer foto's gemaakt, maar het is de vraag hoeveel daarvan goed wordt bewaard. Het Archief vraagt inwoners van zijn werkgebied (waar ook de gemeentn Heerhugowaard en Langedijk onder vallen) om één digitale foto uit 2017 in te sturen, om het tijdsbeeld vast te leggen in dit digitale, vluchtige tijdperk.

ZELFGEMAAKT Inwoners uit de regio worden gevraagd om een zelfgemaakte foto in te sturen, die voor hen kenmerkend is voor 2017. Zo ontstaat er een selectie uit de miljoenen foto's die in de regio zijn gemaakt. Die selectie laat zien hoe de wereld er daar uitzag en wat men belangrijk vond. Het selecteren van fotomateriaal is cruciaal om een beter beeld van de huidige tijd te krijgen. Niet alles kan immers bewaard blijven en de bomen moeten te zien blijven door het bos.

Jesse van Dijl, conservator beeldmateriaal van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: "We willen mensen de kans geven om foto's die voor hen bijzonder zijn een plek te geven in het Archief, zodat ook toekomstige generaties een beeld kunnen krijgen van onze wereld."

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2017 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief. Het gaat om de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt. Het maakt niet uit wat er is afgebeeld.

De door burgers ingezonden afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het archief geplaatst. Een selectie uit de inzendingen wordt ook op de beeldbank van het Archief ondergebracht, om ze tot in de eeuwigheid te bewaren. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt.

INSTUREN Foto's kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Voor de voorwaarden en meer informatie kan men terecht op www.regionaalarchief.nl/foto. De foto moet in ieder geval gemaakt zijn in 2017 en in van de gemeenten in het werkgebied van het Regionaal Archief (zie bovenstaand) Er geldt een maximum van één foto per inzender en de foto moet voorzien van naam fotograaf, datum van opname en locatievermelding. Alle rechten van de ingezonden foto worden overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar. Inzenden kan tot en met 31 januari.

Het Regionaal Archief Alkmaar is een zelfstandige gemeentelijk samenwerkingsverband van de eerder genoemde gemeenten. Doelstellingen van het Regionaal Archief Alkmaar zijn het verwerven van nieuwe archieven, audiovisuele documenten en andere historische collecties, het veilig beheren en toegankelijk maken van de collectie en het publiek in staat stellen om de collectie te raadplegen.