• Olivier Huisman CoasterSketch.com

Regiofinale Vakkanjer Scouts bij Hoogheemraadschap

HEERHUGOWAARD Leerlingen van vijftien vmbo-scholen uit Noord-Holland en Friesland strijden op dinsdag 27 maart bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard om een plek in de finale van Vakkanjers. In de regiofinale presenteren de teams hun ideeën tegen wateroverlast die ze hebben bedacht voor de Unie van Waterschappen. De beste teams gaan door naar Vakkanjers LIVE, de landelijke finale in Utrecht.

Met Vakkanjers – een educatief programma voor vmbo en mbo – werken de deelnemers in teams aan een technische en maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Rode Kruis, dit jaar is dat de Unie van Waterschappen. 

"Het regent steeds vaker en harder in Nederland", zegt dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. "Dat water proberen we op allerlei manieren op te vangen en af te voeren, om overstromingen te voorkomen. Daarom roepen we ook de hulp in van de Vakkanjers. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk. We zijn heel benieuwd waar ze mee gaan komen."

De Vakkanjer Scouts hebben de afgelopen maanden gewerkt aan hun opdracht: bedenk een oplossing die wateroverlast tegengaat of een slimme toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. Na de schoolfinales hebben de 90 schoolwinnaars hun idee tot een prototype gemaakt met behulp van professionele productontwerpers. De ideeën lopen uiteen van een waterkering op waterenergie tot een douche met water uit een regenreservoir. De beste teams uit de regiofinales plaatsen zich voor de landelijke finale waar ze hun prototype pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers LIVE is op 14 juni 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Onder meer het ClusiDeze vmbo-scholen doen mee aan de regiofinale bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Berlage Lyceum, Amsterdam

Burg Harmsma Gorredijk, Gorredijk

Clusius College, Heerhugowaard

CSG Comenius, Leeuwarden

CSG Liudger, Drachten

Gerrit Rietveld, Purmerend

Haarlem College, Haarlem

OSG Singelland, Drachten

OSG Willem Blaeu, Alkmaar

Pascal College Zuid, Zaandam

Petrus Canisius College, Alkmaar

Scholengemeenschap Trias, Krommenie

SG Texel Den Burg, Den Burg

Technisch College Velsen, Ijmuiden

Trinitas College, Heerhugowaard

Fotobijschrift:

Vakkanjers van vmbo en mbo bedenken dit jaar slimme oplossingen voor wateroverlast, in opdracht van de Unie van Waterschappen.


Foto: Olivier Huisman

EINDE PERSBERICHT

De pers is van harte welkom bij de regiofinale bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te Stationsplein 136 in Heerhugowaard. De aftrap is om 9.00 uur, de prijsuitreiking om 12.00 uur. Voor aanmelding, meer informatie of rechtenvrij foto- of videomateriaal kunt u contact opnemen met Michiel van Ruitenbeek van Vakkanjers: 06-48015613 of michiel@urbanturtle.nl.


 

Deze email is verzonden aan redactie@koerierheerhugowaard.nl