• Impressie: RAADHUIS

Project Klim naar de Hemel gaat definitief door

Els Schipper

ALKMAAR Lange tijd was het onzeker of het paradepaardje van de viering 500 jaar Grote Kerk door kon gaan, maar nu kan de organisatie toch van de daken schreeuwen dat de Klim naar de Hemel er komt. Publiek kan van mei tot augustus naar het uiterste topje van de jubilaris klimmen.

Els Schipper

Volgens Peter Blaauboer, directeur van de Grote Kerk, had de lange aanloop te maken met drie aspecten: "Nauwkeurig onderzoek door monumentenzorg, de veiligheid van de constructie en als laatste de financiering". Laatstgenoemde aspect, het project gaat zo'n zes ton kosten, bleek de grootste opgave. Maar zes weken geleden kwam het bedrijfsleven aan boord in de vorm van Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA), de club die drie jaar geleden ook de International Children's Games naar Alkmaar haalde. Wethouder Anjo van de Ven is blij met de ondernemers aan boord: "We zijn dankbaar voor hun daadkracht, expertise en gedrevenheid. Zo is het indrukwekkendste onderdeel van de viering toch nog rond gekomen."

DURFALS En dus kon de bouw van de enorme steigerconstructie beginnen: 70.000 kilo staal brengt straks elk uur 150 klimmers naar de top. Via een trap (of liftje) bereik je op twintig meter hoogte het eerste uitzicht over stad en ommeland. Vandaar voert een loopbrug je dwars door de kerk, vlak langs de beroemde gewelfschildering het Laatste Oordeel. De durfals nemen nog een trap verder tot veertig meter, om bij het hoogtepunt aan te komen: de vieringtoren. Hier ervaar je het uitzicht waar de kerk al 500 jaar het alleenrecht op heeft.

ATTRACTIE Voorzitter van STERA, Gijs Schot, heeft alle vertrouwen in het slagen: "De klim wordt dit jaar de tweede attractie van de stad, de kaasmarkt blijft natuurlijk de eerste, waar niet alleen mensen uit Alkmaar en de regio, maar uit heel het land op afkomen."

VROEGE VOGELS De Klim naar de Hemel maak je van 1 mei t/m 31 juli. Een ticket kost online € 8,50. Kaartjes voor de maand mei koop je nu al voor het vroege vogeltarief van € 7,50 op www.klimnaardehemel.nl. Kinderen tot 6 jaar betalen € 1,-.