Presentatie Koppermaandagprent

ALKMAAR Voor de negende maal presenteert de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar de Koppermaandagprent. Volgens de traditie wordt deze prent aan alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aangeboden op de eerste zondag na Driekoningen (6 januari). De prent is dit jaar gemaakt door de Alkmaarse kunstenares Tineke Hoogendam. Op zondag 13 januari wordt de Koppermaandagprent om 16.00 uur gepresenteerd door Albert van Roeden, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aan de Doelenstraat 23. 

'Een kanotocht deze zomer door het Nationalpark Unteres Odertal (de grens tussen Duitsland en Polen) inspireerde mij tot het maken van een aantal schilderijen maar vooral tot materiaal onderzoek. Onder leiding van een bioloog en de Chef van het Nationalpark, leerden 14 kunstenaars uit verschillende landen over de flora en fauna van dat prachtige overstroom gebied van de Oder. De vondst van een zeldzaam waterplantje was dan ook een hoogtepunt en leidde tot grote vreugde bij de twee betrokken heren. Het water is aantoonbaar zuiver en het bijzondere stroomgebied van de Oder, deels gekanaliseerd, deels bedijkt naar Hollands model en deels vrij gelaten, blijkt een perfecte voedingsbodem te zijn voor nieuwe aanwas. Het plantje werd gedetermineerd als 'Najas Marina' in het Latijn en Nixenkraut in het Duits. Het plantje komt ook in de Nederlandse wateren voor en heet hier Groot Nimfkruid. Zeer vereerd met de opdracht van het Grafisch Atelier Alkmaar om voor januari 2019 de Koppermaandagprent te verzorgen lag de keuze van mijn motief voor deze prent mooi in het verlengde van mijn werk van afgelopen zomer" . T.H.

Het fraaie mapje is voor de vierde maal ontworpen door Cora Vries. De prent zelf blijft tot het laatste moment een verrassing. Ze is uitgevoerd in de zeefdruk techniek in twee drukgangen in een oplage van 180 exemplaren op 300 grams Somerset papier. Voor alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar ligt een gratis exemplaar klaar. Voor niet-Vrienden is de prent te koop voor slechts € 20. Dit is een beperkt aantal exemplaren.