• Dirk Scheringa en zijn vrouw met acteurs uit de musical.

    Alef Starreveld

Première musical Dikkie de Kid in de Vest

ALKMAAR Een spannend moment voor Theatergroep Horizon op 22 mei. De leden staan op het podium in de Vest met Dikkie de Kid, een komische musical over Dirk Scheringa.

Angelique Starreveld

In de musical komen natuurlijk zijn AZ voorzitterschap en de teloorgang van zijn DSB-bank aan bod. In deze polderwestern maken bezoekers onder andere kennis met de gebroeders Benk, minister The Boss en premiejager Lakeman. Het optreden van de theatergroep Horizon wordt muzikaal begeleid door diverse muziek van Dolly Parton, Bruce Springsteen en Neil Young, maar ook worden gospelnummers ten gehore gebracht.

Begin 2009 raakte DSB Bank in opspraak en in oktober 2009 kwam DSB Bank in acute problemen nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed spaarders bij de DSB Bank opriep hun geld van hun rekening af te halen. Er vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van De Nederlandsche Bank werd gesteld. De rechtbank van Amsterdam verklaarde DSB bank op 19 oktober failliet. Op 29 oktober 2009 maakte Scheringa bekend af te treden als voorzitter van AZ.

Een interview op de dag van de première met de voorzitter van Horizon, Erno Levering, die de rol van Pieter Lakeman vertolkt:

"De zenuwen gieren door mijn lijf, er is enorm veel (media)aandacht voor onze productie. Marc Smit, scriptschrijver en regisseur van Theatergroep Horizon, verdiepte zich in deze unieke, historische gebeurtenis en heeft op ludieke wijze geprobeerd de hele 'rel' die geen schoonheidsprijs verdient, in een musical te verpakken. De hele productie 'Dikkie de Kid' belicht dan ook de diverse kanten. Al langer dan een jaar zijn wij aan het repeteren voor deze productie en nu is het dan zover. Wij hebben er zin in!"

Hoofdrolspeler David Sealtiel (32) speelt de rol van Dikkie de Kid. Hij gaat als Dirk Scheringa zijn droom volgen en begint een bank. "Ik herken mijzelf niet echt in die rol. Dirk ging echt zijn eigen weg, wat een ander ook zei". Hoofdrolspeelster Jozefien Stam (30) speelt in de musical de vrouw van Dirk Scheringa, Boutje.

Dan is het zover; om 20.15 uur start de première van Dikkie de Kid in een vol theater De Vest. Met verve speelt de cast de geschiedenis van de bekende Nederlander na in deze polderwestern met een kwinkslag.

Scheringa verwoordt zijn gevoel over de musical in de pauze als volgt: "Het is nogal een eer als er een musical over je gemaakt wordt, om zogezegd hoofdrolspeler te zijn. De theatergroep Horizon heeft er een mooie voorstelling van gemaakt en staat garant voor wat uren kijkplezier. Mijn vrouw, vrienden en ik genieten met volle teugen van deze avond. Een dijk van een voorstelling en een aanrader".

Geïnteresseerd? Dikkie de Kid is nog te zien in theater De Vest tot en met 25 mei. Ga vooral naar www.theatergroephorizon.nl/ om kaarten te bestellen.