• Paulus Vis uit Koedijk: 'Ik fluit nog elke dag met hart en nieren.'

    Alef Starreveld

Paulus Vis blokfluitist in hart en nieren

KOEDIJK Paulus Vis is in Alkmaar en omstreken bekend als barok blokfluitist. "Ik oefen nog elke dag en fluit barok met hart en nieren." Na het ingaan van zijn AOW is Paulus een nieuwe weg ingeslagen met The Woodwind Jazz Collection, waarin hij speelt met pianist Jasper van der Molen, bassist Jeroen Lely en drummer Dirkjan de Koning. Op 20 mei en 24 juni vanaf 14.00 uur geven zij een gratis concert in De Rietschoot in Koedijk aan de Saskerstraat.

Karel Beentjes

De muzikanten kennen elkaar van de afdeling muziekeducatie van theater Cool in Heerhugowaard. Het repertoire bestaat uit jazzmuziek van de jaren 1930 tot 1960. Ook maakt de groep muzikale uitstapjes naar blues, rock en zelfs funk.

PAPLEPEL Muziek is Paulus met de paplepel ingegoten. Zijn vader is hoofdonderwijzer van de Pancratiusschool in Blokker, koordirigent en gek op de pianosonates van Beethoven. Ook zijn zus geeft les op de Pancratiusschool. De school bezit een set blokfluiten en Paulus breekt wel eens in, leent dan een fluit, en leert zo zichzelf blokfluit spelen.

Blokker is in de jaren zestig ook de plek van de grote concerten in Veilinghal 'Op Hoop van Zegen'. Ben Essing is de buurman van de achttienjarige Paulus Vis en organiseert ze. Paulus is vrijwilliger: ribbelkarton vastnieten op de veilingkisten. "Als vrijwilliger heb ik alles gezien: The Beatles, The Tower of Bable, Cliff Jazz Big Band, The Dutch Swing College Band, Pim Jacobs, Benny Goodman en Louis Armstrong." Als jazzliefhebber is Paulus begonnen met improviseren en hij probeert Benny Goodman na te spelen.

MUZIKANT Paulus speelde als jongere gitaar in de band Jig Saw. Deze band scoort een eenmalige hit met 'Japie ligt te dutten op de stoep', nog steeds op YouTube te vinden. De band speelt ook op kermissen waaronder die van Tilburg. Dat was 's ochtends, 's middags en 's avonds drie keer de populaire kermisdeun. "Als ik 's nachts thuis kwam, zette ik om af te kicken de Johannes Passion van Bach op."

Paulus heeft meerdere cd's uitgebracht. Hij speelt nu veel Telemann. Samen met zijn oud-leerling Hans van Rutten werkt hij aan een nieuwe cd met barok fluitduetten. Jazz is relatief een nieuwe uitdaging, maar Paulus voelt zich in alle muziekstromen thuis. Bijzonder is geweest dat de muzikant in het Vara-programma Vroege Vogels een keer de begeleidende muziek heeft verzorgd.

LERAAR Na het voltooien van zijn muziekstudie is Paulus blokfluitles gaan geven bij de Muziekschool Dijk en Waard. Deze muziekschool bestaat niet meer. Muzieklessen worden nu vanuit theater Cool gegeven. Ook heeft Paulus les gegeven aan het toenmalige conservatorium aan het Nassauplein.

Een oud-leerling schreef hem: "Ik vind het lastig genoeg om te oefenen, dat vind ik eigenlijk vervelend. Ik wilde daarom na vorig jaar stoppen met les, maar de lessen zijn toch wel leuk en Paulus heeft me dus overgehaald nog een jaar te doen. Volgend jaar stop ik er wel mee omdat ik ga studeren. Dan ga ik verhuizen en wordt het wel erg lastig. Maar ik blijf de blokfluit verdedigen tegen mensen die zich afvragen waarom dat ding eigenlijk nog bestaat."