• Alef Starreveld

Twee uitersten voor AZ

ALKMAAR Winst op donderdag in de Europa League en vrijdag een spoedaanschrijving van de gemeente Alkmaar om het AFAS stadion per direct te sluiten en niet meer gebruikt mag worden. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bestaat er een acuut risico dat het nog niet ingestorte deel ook onveilig is.

Angelique Starreveld

De sfeer tijdens de wedstrijd van AZ tegen FC Mariupol in het ADO stadion was vriendschappelijk en, naarmate de wedstrijd vorderde, opgetogen te noemen. In groten getale waren de AZ supporters naar Den Haag gekomen om de club te ondersteunen bij de wedstrijd en moreel bij te staan na het instorten van het dak van het AFAS stadion op 10 augustus. Met open armen en ondersteunende woorden ontving ADO de spelers van beide teams en de toeschouwers.

AZ nam al vroeg in de wedstrijd de leiding en met een nog onzekere hoop op winst, maar toch enigszins veilige 2-0 bereikte het team de rust. Na de rust bleef AZ op scherp spelen, alhoewel ze zo nu en dan in de verdediging de spelers van FC Mariupol vrij lieten lopen. Dit resulteerde niet in tegen doelpunten. Met een 4e doelpunt in de laatste minuut en een "ADO bedankt" verlieten de spelers en de toeschouwers feestelijk het stadion.

De domper kwam gelijk de volgende dag.

Vrijdag rond het middaguur maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid een einde aan de overwinningsvreugde van AZ. Het stadiondak vertoont op meerdere plaatsen breuken, verdachte plekken zijn gevonden en er zijn gegronde redenen voor een acute sluiting van het AFAS stadion.

Volgens experts gaat de algehele renovatie minstens een jaar duren en er moet gekeken worden wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de uiteindelijke levensgevaarlijke, zwakke dakconstructie en voor de kosten, die naar verluidt in de miljoenen gaat lopen.

De gemeente Alkmaar heeft voetbalclub AZ aan het einde van deze middag geïnformeerd dat het stadion per direct gesloten wordt en pas weer vrij gegeven wordt als ieders veiligheid gegarandeerd is en de lopende onderzoeken op juiste wijze afgerond zijn. Wordt vervolgd.

Label:

Stadion AZ