Duik de geschiedenis in bij de bunker

ALKMAAR Even geen zin om weer in die auto te stappen en naar de andere kant van het land te rijden voor een uitje? Overweeg dan eens een bezoekje aan de telefoonbunker aan de Wilhelminalaan, tegenover het ziekenhuis, in het Alkmaarder Hout. Iedere derde zondag van de maand is de bunker open voor publiek, zo ook zondag 18 augustus. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn bezoekers welkom.

De bunker is gebouwd begin 1943. Sinds die tijd was het een knooppunt van telefoonlijnen en de uitvalsbasis van Duitse manschappen die Duitse telefoonverbindingen moesten herstellen. Ook fungeerde de bunker als knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl met Haarlem-Amsterdam. Met plafond- en wanddikten van twee tot drie meter staalbeton, behoort de bunker tot de zogenaamde "Ständiger Bau". De vensters en gasdichte deuren in de bunker zijn bewaard. Eveneens bewaard zijn de plafonds van stalen I-balken waartussen 4 mm dikke staalplaten, waarmee werd voorkomen dat het plafond niet naar binnen werd gedrukt bij een directe treffer. Om de bunker op een woonhuis te laten lijken en het hiermee op te laten gaan in het stadsbeeld van Alkmaar, was het rondom voorzien van een bakstenen schil. Om het beeld compleet te maken waren er kozijnen met gordijnen en geraniums op de muur geschilderd. Restanten van de bakstenen muur zijn nog goed zichtbaar.
Voor de bunkerliefhebbers zijn er in de bunker nog originele elementen, die bleven behouden, zoals de gasdichte deuren, schietluiken en de luchtzuiveringsinstallatie. Verder in de bunker een expositie van originele W.O.II stukken en aandacht voor de deportatie van de Joodse bevolking van Alkmaar in 1942. Dit jaar speciale aandacht voor de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Het museum is nog geopend tot en met oktober maandelijks op elke eerste zaterdag en elke derde zondag.

De toegang bedraagt € 1,50. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.