• Irma Rietdijk geniet op het rookgedeelte van Turfmarkt van haar sigaartje. Haar zus Erna, die naast haar zit, is astmatisch aangelegd en kan niet tegen gerook.

    Henk de Reus
  • - Als je een rookvrij terras verplicht, moet je het ook consequent handhaven - stelt Stefan Goedel van Granada aan het Kerkplein.

    Henk de Reus
  • Het terras van eetcafé De Binnenkomer aan het Kerkplein

    Henk de Reus

Terrassen in Alkmaar straks rookvrij?

ALKMAAR Roken op het terras: de een vindt het doodnormaal, de ander ergert zich eraan. Wanneer je net met je peuter een pannenkoek oppeuzelt, is het natuurlijk niet fijn als er opeens iemand naast je een sigaret opsteekt en de lucht vervuilt met giftige rookwolken. De publieke opinie verschuift langzaam en ook in Alkmaar hangt een rookverbod op het terras boven de markt. Of - toepasselijker wellicht - in de lucht.

Henk de Reus

TURFMARKT DEELS ROOKVRIJ Jasper Bode (39), samen met Marit Leegwater (45) eigenaar van restaurant 'Turfmarkt', heeft het terras voor het restaurant in maart 2018 al opgedeeld in een rookvrij en een niet rookvrij gedeelte. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Bode: "Het initiatief kwam van onszelf. We wilden een stukje gastvrijheid bieden aan onze niet-rokende gasten. Dat is iets van deze tijd. We hebben een groot terras en kunnen dat wat gemakkelijker opdelen dan een klein horecabedrijf. Helaas krijgen we meer negatieve dan positieve reacties. Rokers vinden de verdeling vaak overdreven, totdat we het aan hen uitleggen. Dan toont men begrip. Het gedeeltelijk rookverbod heeft niet geleid tot minder klandizie. Dit komt waarschijnlijk ook omdat het terras groot genoeg is om een ander plekje te kunnen uitzoeken." Hij bekent jarenlang 'vol gas' te hebben gerookt en onlangs te zijn gestopt.

MEE-ROKEN Op het terras zit Peter Hays (60) uit Heiloo, samen met vrouw, zoon, schoondochter en kleinkind op het niet-rook gedeelte aan een drankje. Hij vindt het van overheidswege verplicht stellen van een rookvrij terras een goed idee. "Als je dit niet doet zijn anderen verplicht mee te roken. Ik zoek altijd een andere plek als er iemand in de buurt rookt. Ik krijg anders last van m'n keel. In Amerika zijn alle terrassen rookvrij. Hier mogen ze het ook zo regelen", vindt Hays.

PUSHEN Iets verderop zit C. Groot (61) aan de koffie. De man wil zijn voornaam niet in de krant genoemd hebben. Hij vindt het pushen van overheidswege een goede zaak en is voor een rookvrij Nederland en een rookvrije generatie. Zelf is hij 20 jaar terug met roken gestopt. Groot: "Roken is een vrije keuze. Prima als je dit doet, maar ga bij gezondheidsproblemen niet leunen op de maatschappij. Roken jaagt de kosten van de gezondheidszorg op." Groot stoort zich op het terras niet aan rokers en is zich er niet van bewust dat hij zich op het rokersgedeelte van het terras bevindt. En rokers zitten er.

BETUTTELING Irma Rietdijk (51) zit iets verderop, samen met haar zus en zwager, aan een wijntje, terwijl ze tussendoor trekjes van haar sigaartje neemt. Ze wil niet dat anderen zich aan haar roken storen en is bewust op het rokers gedeelte van het terras gaan zitten. "Ik vindt het verregaande betutteling van de overheid om rokers van terrassen te weren door deze rookvrij te maken. Ieder mens moet zichzelf kunnen zijn", vindt Irma. Ze paft op gezellige dagen gemiddeld 10 sigaartjes weg. Haar zus Erna (55), die naast haar zit, is astmatisch aangelegd en kan niet tegen gerook. Die hebben dus samen een probleem, zou je denken. Erna: "Ik weet dat het voor een roker niet gemakkelijk is om op te houden met roken en wil haar daarom de ruimte geven. Anderzijds houdt m'n zus rekening met mij door de longinhoud de goede windrichting uit te blazen", aldus Erna. Terwijl Irma nog een paar laatste trekjes van haar sigaartje neemt om het gemiddelde van die dag op niveau te houden, verzekert ze per 1 oktober a.s. te zullen stoppen met roken.

GRANADA Stefan Goedel (Granada Food and Wine), staat positief tegenover de plannen van de overheid omdat meer mensen niet roken en rokers als last ervaren. Hij wil wel aan de plannen meewerken en zijn terras deels rookvrij maken, maar mist hiervoor de mogelijkheid. Het opleggen van een verplichting door de overheid vindt hij onzin. Hij verwijst hierbij naar eerdere verplichtingen die aan café-eigenaren zijn opgelegd. "Iedereen moest z'n café aanpassen zonder dat de eigenaar compensatie werd verleend, terwijl later elk roken in café 's werd verboden. Dan heb je dus een investering voor niets gedaan. Bovendien: als je een rookvrij terras als verplichting oplegt, moet je het ook consequent handhaven", aldus Goedel.

STADSKAFFEE LAURENS Donald Smit (Café-restaurant Hofman), is het met dit laatste eens, want er mag geen oneerlijke concurrentie ontstaan. Niels Bezembinder (Stadskaffee Laurens) staat positief ten opzichte van de plannen van de overheid en wil volgend jaar een deel van zijn terras rookvrij maken. Hij verwacht dat een verplichting door de overheid tot weerstand en klachten zal leiden.

GULDEN VLIES Jeroen van Duin (Gulden Vlies) was vroeger zelf 25 jaar een straffe roker, maar, is hier vijf jaar geleden mee gestopt. "Maatschappelijk gezien begrijp ik de denkrichting van de overheid. Echter, Ik vind dat de keuze voor het al dan niet rookvrij maken van terrassen bij de ondernemer moet worden gelegd. Het opleggen van een verplichting vind ik een stap te ver gaan. Zelf zet ik aan het begin van de dag bewust geen asbakken op de tafeltjes, niet om rokers te ontmoedigen, maar om ze tot nadenken aan te zetten. Als men vraagt of er buiten gerookt mag worden antwoord ik bevestigend en geef ik de klant een asbak."

DE WAAG Dylan Schouten van De Waag begrijpt dat niet-rokers, rokers als irritant kunnen ervaren en staat positief tegenover het overheidsbeleid, zelfs als dit verplicht wordt opgelegd. Een verdeling van het terras in een niet-rokers en rokers deel, lukt om logistieke redenen niet voor zijn restaurant.

Slechts één ondernemer geeft aan wel eens getuige zijn geweest van een discussie tussen rokers en niet-rokers op het terras.