• Toeschouwers werden getrakteerd op een lichtspektakel.

    Alef Starreveld

Openingsshow '500 jaar Grote Kerk' trekt ruim 3.000 bezoekers

ALKMAAR Het jubileumjaar van '500 jaar Grote Kerk' is gestart. Afgelopen vrijdag stroomde het Canadaplein vol met Alkmaarders die de feestelijke aftrap kwamen aanschouwen: een lichtspektakel op de buitenmuren en glas-in-loodramen van de jarige kerk.

Door Els Schipper

Het is een koude, maar heldere februari-avond. Het Canadaplein staat vol publiek in afwachting van wat komen gaat. Er begint iemand te spreken: "Luister naar mij, ik ben de kerk, de kerk van Alkmaar." Het is, de van oorsprong Alkmaarse, zangeres Giovanca die de stem van de kerk vertolkt, ze neemt de toeschouwers in een klein half uurtje mee door de geschiedenis.

HET HART VAN ALKMAAR Het verhaal start bij de bouw van het gevaarte, 500 jaar geleden. We horen over het mirakel van het Heilige Bloedwonder van Alkmaar, de schilderingen van Maarten van Heemskerck aan de binnenzijde van de kerk en over de voltooiing van het bouwwerk in 1518. Dan luidt de kerkklok en staat de klokkentoren in de schijnwerpers. "Hier zijn Alkmaarders gedoopt, getrouwd en begraven", vervolgt de kerk haar verhaal, "ik ben het hart van het geloof, het hart van Alkmaar."

VLUCHT DOOR DE TIJD Projecties van een vlammenzee nemen de bezoekers mee in de komst van het protestantisme, de tijd waarin het interieur van de kerk gesloopt werd en het beroemde altaarstuk van Van Heemskerck werd verkocht. Geluiden van kanonschoten en zwaardgevecht brengen de oorlog met Spanje aan het licht: "Bij Alkmaar begint de Victorie", horen we de kerk vertellen. We springen vooruit naar de Gouden eeuw met projecties van molens en de kaasmarkt en als de kerk in een onderwaterwereld transformeert zien we plots de duikboot van de Alkmaarse uitvinder Drebbel voorbij varen. De vertelling brengt ons langs de aanleg van het Noord-Hollands kanaal, de komst van de treinverbinding met Alkmaar, schrijfster Truitje Bosboom-Toussaint, bekende Alkmaarse muzikanten als Marco Borsato en Rudi Carell en voetbalcoach Louis van Gaal, die AZ aan de landstitel hielp. In een notendop passeert de geschiedenis van Alkmaar de revue. "En ik, de kerk van Sint Laurens, sta er nog steeds, al 500 jaar. Midden in mijn Alkmaar, ons Alkmaar." Giovanca eindigt de bijzondere geschiedenisles met een lied, samen met het Alkmaarse koor Atlantis: 'Something inside so strong'. Het roodwit van de Alkmaarse vlag siert de indrukwekkende kerkramen. Na een kort applaus stapt burgemeester Bruinooge het podium op: "Wat een fantastische opening van het jubileumjaar. De geschiedenis van de stad letterlijk uitgelicht. Ik verklaar het jubileumjaar voor geopend!"

Het programma van het jubileumjaar '500 jaar Grote Kerk Alkmaar' staat op www.grotekerkalkmaar.nl.