• Een artist impression van hoe de nieuwe museumwinkel er uit gaat zien.

    De Vest/Grote Kerk Alkmaar

Opening museumwinkel en onthulling Librije-paneel in Grote Kerk Alkmaar

ALKMAAR Wethouder Anjo van de Ven (cultuur) opent woensdag 16 mei om 16.00 uur de nieuwe museumwinkel van de Grote Sint Laurenskerk. Ook onthult ze een nieuw paneel van de permanente tentoonstelling in deze kerk over de Librije van Alkmaar. Daarmee zijn straks twee belangrijke elementen voor een betere beleving van het 500 jaar bestaande grootste monument van Alkmaar aan het aanbod toegevoegd.

Het was al lang een wens om de 85.000 bezoekers per jaar ten dienste te zijn met een professionele museumwinkel. Naast het gebruik van nieuwe bezoekersvoorzieningen, een bezoek aan de nieuwe bar en aan de vorig jaar geopende permanente tentoonstelling, kunnen bezoekers nu ook terecht in een nieuwe winkel. Net zoals alle andere zaken in de kerk is het ontwerp van de winkel helemaal afgestemd met de andere gebruikszaken in de kerk, zodat het sobere 'Saenredam-interieur' van de kerk goed bewaard is gebleven. Voor de museumwinkels werken het Stedelijk Museum Alkmaar en de Grote Sint Laurenskerk nauw samen

Tot nu toe herinnerde niets meer aan de Librije, de oude bibliotheek van de kerk, die daar tot het begin van de negentiende eeuw boven de hoofdingang was gevestigd. Na de sluiting van deze Librije zijn de bijna 400 zeventiende en achttiende eeuwse boeken terecht gekomen in het Regionaal Archief Alkmaar, waar ze nog steeds kunnen worden ingezien.

Vanwege het uitbrengen van een nieuw boek over dit belangrijke culturele erfgoed door Stichting Alkmaarse Historische Publicaties is besloten ook in de kerk meer over deze Librije te vertellen en enkele boeken te laten zien. Paul Dijstelberge, de auteur van het boek, neemt bij de opening de presentatie voor zijn rekening. Belangstellenden kunnen deze nieuwe uitgave inzien en bestellen.

De Grote Kerk bestaat 500 jaar en dat gevierd met een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere mooie evenementen in én rond de Grote Kerk. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties hebben bijzondere plannen ingediend, die in 2018 werkelijkheid worden. Een van de hoogtepunten in de onlangs geopende 'Klim naar de Hemel'. Tot 1 augustus is iedereen welkom om een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

Om het jubileum van de kerk te vieren produceert TAQA Theater De Vest de familievoorstelling 'Het Mysterie van Alkmaar', exclusief te zien in de monumentale kerk. Laat je meevoeren in een zinderend spannend avontuur. Zet ogen en oren open, want je hebt alle verborgen aanwijzingen nodig om het mysterie te ontrafelen. Wie kraakt de code en redt daarmee de stad? De voorstellingen van het Mysterie vinden in november plaats. Kaarten zijn al te bestellen via de website grotekerk-alkmaar.nl.

Ook de zijluiken van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck uit de zestiende eeuw zijn in het kader van het jubileumjaar weer te zien in de Grote Kerk van Alkmaar. Deze luiken zijn overgekomen uit Zweden.