• Leer alles over de bij.

    Imkerschool

Open dag Imkerschool

OTERLEEK Wist u dat er vlakbij Alkmaar een heuse Imkerschool bestaat? Op de Zwirs wijngaard in Oterleek, enkele minuten van de kaasstad, zet de Imkerschool op zondag 15 juli de bijenstal open voor iedereen. Ook de wijngaard heeft een open dag. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn allerlei interessante en leuke activiteiten.

Denk hierbij aan informatie als 'Hoe word je imker?' of 'Hoe zorg je voor een bijvriendelijke tuin?' Verder is er een bijenspeurtocht voor kinderen. Leer je alles over het verwerken van bijenwas, propolis en honing. Kun je je eigen potje streekhoning tppen en vertellen imkers over hun hobby. Verder is er een demonstratiekast, kun je diapresentaties zien en zijn er rondleidingen over de wijngaard en langs de bijenkasten.

De toegang is gratis en tussen 13.00 en 15.00 uur zijn er diverse presentaties en vertellen beginnende cursisten over hun hobby.

Het bezoek is gratis. Er is allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. Bent u geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord?

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 14 juli en/of zondag 15 juli open huis. De Landelijke Open Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. In 2018 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de negende opeenvolgende keer plaats. Aan het weekend doen ruim 200 individuele imkers of lokale imkerverenigingen mee. De Open Imkerijdag is ontstaan uit de viering van het 100-jarig bestaan van een lokale Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling in 2006. Sinds 2010 heeft de NBV het initiatief omarmd met het doel een landelijke dekking te krijgen. De Open Imkerij Dag trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.