• www.pixabay.com

Oogstfeest bij de Kromme Sloot

ALKMAAR Het jaarlijks Oogstfeest bij de tuinvereniging de Kromme Sloot staat dit jaar in het teken van het 40-jarig jubileum. Het feest staat gepland voor zondag 26 augustus.

In 1978 kregen de tuinders die langs het spoor in de Rekere tuinierden een nieuwe plek toegewezen vanwege bouwactiviteiten in Alkmaar Noord. De polder de Kromme Sloot werd in gebruik genomen en de pioniers, de meesten werkten destijds bij de Hoogovens, bouwden de ruime kantine die nu nog steeds in gebruik is.

In die veertig jaar is de Kromme Sloot uitgegroeid tot een grote vereniging met 120 tuinen en een Heemtuin. Om de winderige polder werden windsingels aangelegd en door de jaren heen zijn de tuinen grotendeels omgeven door heggen en veel groen, waardoor het prima toeven is op het complex.

Natuurlijk zijn er genoeg verhalen te vertellen over deze periode van vier decennia, de leden nodigen daarom iedereen uit om een kijkje te komen nemen op zondag 26 augustus tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Olympiaweg. "Wij willen u graag laten zien hoe leuk tuinieren is. Er is een markt met tuinproducten, een demonstratie wol vilten, er zijn activiteiten voor kinderen. Een bezoek aan de Heemtuin en een
wandeling over het complex is de moeite waard. En we organiseren een boottochtje naar de molen waar de molenaar het één en ander laat zien. Uiteraard zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar. Dit alles omlijst door gezellige live muziek." Met de fiets kunnen bezoekers tot aan de Kromme Sloot komen of parkeer de auto op het grote parkeerterrein tegenover De Meent.

HARMONIE A.T.V. de Kromme Sloot streeft ernaar te tuinieren in harmonie met haar omgeving. Dit uit zich in de inrichting van het complex. De houtwallen, windsingels, het insectenhotel en de heemtuin laten de flora en fauna tot volle wasdom komen. Om dezelfde reden wordt mileu-vriendelijk tuinieren gestimuleerd en het gebruik van gifstoffen wordt ontmoedigd en zijn auto's alleen bij uitzondering toegestaan.
Ook is de Kromme Sloot aangesloten bij het Noord-Hollands Landschap en de werkgroep Westrand. Het complex ligt in de Monniken-, Raven- en Robonsbospolder aan de westgrens van Alkmaar.