• Op een raillengte van bijna een kilometer worden allerlei treinen getoond, waaronder Thomas.

    Het Waeghspoor

Noord-Hollandse Modelspoor Dagen in Alkmaar

ALKMAAR De Noord-Hollandse Modelspoor Dagen (NMD) worden 3 en 4 maart gehouden in Alkmaar. Dit evenement krijgt volgens Mario Jonkhart, een van de organisatoren, steeds meer een landelijk karakter. Er worden rond de drieduizend bezoekers verwacht.

Zowel de deelnemende verenigingen als de bezoekers komen uit heel Nederland. De organisatie is in handen van vier verenigingen uit de provincie Noord-Holland. Dit zijn de Alkmaarse Module Groep 'Het Waeghspoor', Modelbouwvereniging Waterland, Model Spoorclub Alkmaar en de Westfriese Modelspoorclub.

Mario Jonkhart: ,,Elk jaar komt er meer publiek. Niet alleen uit de directe omgeving, maar uit heel Nederland. Van Limburg tot Groningen. Dat zijn niet alleen de pure hobbyisten. Omdat we de entree laag houden en veel attracties voor de jeugd hebben, maken hele families maken er gezellig een dagje uit van."

LEGO Er is dan ook voor jong en oud iets te doen. Kinderen mogen bijvoorbeeld zelf met de locomotief Thomas rijden of met Lego een trein bouwen. ,,We zijn flink in omvang gegroeid. We beschikken nu over ruim 2000 vierkante meter expositie- en beursruimte. De totale raillengte nadert al gauw de kilometer'', meldt Jonkhart.

Dit jaar stellen tien verenigingen hun mooiste modelbanen op. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk diversiteit en zo weinig mogelijk banen uit voorgaande jaren. Zo komt er dit jaar Fantasia Zoo, waar modelspoor en dierentuin in elkaar overvloeien. Andere thema's zijn het Ertsgebergte en het Hollandse polderlandschap. Andere verenigingen laten hun fantasie de vrije loop. Een van de deelnemers neemt echte kolengestookte stoomlocomotieven mee een ander weer zijn radiografische bestuurde modelvrachtwagens.

Voor wie niet alleen wil kijken, maar ook iets wil leren zijn er lezingen over het ontstaan van de spoorwegen, met name in Noord-Holland en de lezing over het digitaliseren van de eigen modelbaan. Verder zijn er demonstraties. Bijvoorbeeld een demonstratie waar geleerd kan worden hoe modelbomen, modelhuisjes en bovenleiding gemaakt worden.

SPOORBEURS Een belangrijk onderdeel van de Noord-Hollandse Modelspoor Dagen is de spoorbeurs. ,,Op bijna tweehonderd meter tafellengte kan iedereen wel wat van zijn gading vinden'', aldus Jonkhart. Naast modeltreinen is de beurs uitgebreid met electronica, speciaal modelbouwgereedschap en digitale toebehoren. Ook is er een demonstratie met 3D-printers.

De Noord-Hollandse Modelspoor Dagen vinden plaats op zaterdag 3 en zondag 4 maart van 10.00 tot 16.00 uur in OSG Willem Blaeu aan Robonsbosweg 11 in Alkmaar. De toegang is 4 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Op P&R Transferium Bergermeer, schuin tegenover de school, is ruimte om te parkeren. Ook op bedrijventerrein West Vleugel is voldoende parkeergelegenheid. Voor kortingsbonnen en meer informatie zie: www.noordhollandsemodelspoordagen.nl.