• Een volle kerk tijdens de editie van 2015.

    PINT

Noord-Hollands Bierfestival met PINT in de Grote Kerk

ALKMAAR De Grote Kerk aan de Koorstraat 2 bestaat dit jaar 500 jaar en viert een jaar vol festiviteiten. PINT regio Noord-Holland bouwt hier op zaterdag 16 juni haar eigen feestje. In het jubilerende gebouw vindt, alweer voor de twaalfde keer, het Noord-Hollands bierfestival plaats. Iedereen is tussen 13.00 en 21.00 uur welkom om een kijkje te nemen.

PINT is opgericht in 1980 met als doel het bevorderen van de biercultuur in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 4000 leden en presenteert PINT zich als Bier Consumenten Vereniging. Elk jaar vindt er in Alkmaar een groots bierfestival plaats. De kerk vormt voor de vijfde keer het decor voor dit event. Rond de dertig brouwers uit de provincie zullen onder de stenen gewelven en tussen de statige pilaren hun beste bieren presenteren.

Het Noord-Hollands festival heeft bijna geen verdere introductie meer nodig. De formule is al jaren hetzelfde. Noord-Hollandse brouwers tappen hier een selectie van hun fijnste bieren. Het belooft weer een bierexpeditie door de hele provincie worden. 'Op de fiets zou het een hele trip zijn, wat fijn dat een rondje lopen door de kerk hetzelfde resultaat oplevert', aldus Johan Booij, bestuurslid PINT Regio Noord-Holland. Hij vervolgt: 'Het festival is bij uitstek geschikt om de bieren van je favoriete brouwer te nuttigen of kennis te maken met brouwers die voor het eerst hun voorzichtige stapjes in de bierwereld zetten. Ook qua verscheidenheid aan smaken is er weer genoeg te beleven.'

Tijdens het festival wordt de winnaar van het lekkerste en het beste bier van Noord-Holland bekend gemaakt. Wie stoot dit jaar de Texelse brouwerij als publiekslieveling van de troon? 'Het event wordt dit jaar voor het eerst op een zaterdag in plaats van zondag gehouden. Bezoekers hoeven dus geen rekening te houden met het vroege opstaan de volgende dag', laat Booij weten. 'Daarom gaan we ook een paar uurtjes langer door. Omdat rond etenstijd het festival nog in volle gang is, zal er dit jaar een ruimere keuze aan bijpassende hapjes en etenswaren zijn.'

De entree tot het festival bedraagt €5 en dat is inclusief festivalglas. Voor 5 20 koop je een startpakket dat bestaat uit entree, een festivalglas en zes munten. Munten zijn los voor €2,50 te koop.Wie zijn glas na afloop weer inlevert, krijgt €2 terug.