• Vrijdag zijn initiatieven die inspelen op Alkmaar en kaas, waaronder de Kaasroute en de herinrichting van de VVV, onthuld

    Rick Akkerman

Nog meer kaas in Alkmaar

ALKMAAR Op het Waagplein is vrijdag de 'extra uitgebreide kaasbeleving' in Alkmaar gepresenteerd. Initiatieven die inspelen op Alkmaar en kaas, waaronder de Kaasroute en de herinrichting van de VVV, zijn op dit evenement onthuld. Want behalve de kaasmarkt op vrijdagochtend en de avondkaasmarkten op dinsdagavond is er in Alkmaar het hele jaar door nog veel meer te doen en te beleven rondom 'kaas'. De vrijdagkaasmarkt wordt dit jaar vanaf 30 maart tot eind september gehouden. Ook dit jaar vinden in juli en augustus op dinsdagavond weer avondkaasmarkten plaats op het Waagplein.

De Kaasroute is een van de ideeën die in 2016 uit de wedstrijd om het Gouden Kaasidee kwam. RVS-kaaspunten in het straatbeeld leiden bezoekers door de binnenstad van Alkmaar, langs verborgen monumenten, hofjes, kerken en andere bijzondere plekken in de stad. Na de officiële opening door wethouder Victor Kloos (OPA) hebben de gasten inclusief groep 8 van basisschool Sint Adelbertus onder begeleiding van een professionele gids als eerste de Kaasroute gelopen. De route is gratis verkrijgbaar bij onder andere de VVV.

VVV Alkmaar is het startpunt voor een bezoek aan Alkmaar. Samen met CONO Kaasmakers is een winkelconcept ontwikkeld in de sfeer van de kaasmarkt en het Kaasdragersgilde. Ook wanneer er geen kaasmarkt is, wanen bezoekers zich eind maart in de wondere wereld van kaas met behulp van 360-graden video. De winkel van de VVV biedt eenvoudig toegang tot het Hollands Kaasmuseum waar bezoekers nog verder in de wereld van kaas kunnen duiken. En samen met Zijerveld Food gaat de VVV het weeggedeelte opknappen en er voor zorgen dat ook dit deel in de Waag, onder toezicht van vrijwilligers, regelmatig te bezoeken is.

PRIJSVRAAG In 2015 schreef het gemeentebestuur een prijsvraag uit voor het 'Gouden Kaasidee' in Alkmaar. Het winnende idee van Team de Haas betrof een kaasexperience, waarin verschillende onderdelen op gebied van kaas tezamen de bezoeker het hele jaar kaasbeleving in Alkmaar aanbiedt. Om alle bezoekers in Alkmaar nog meer 'kaasbeleving' te bieden, heeft de gemeente Alkmaar alvast een vrijgekomen pand aan het Waagplein gehuurd, pal tegenover de Waagtoren. De gemeente heeft nu het vrijgekomen pand gehuurd vanwege de mogelijkheden en de ideale locatie. De gemeente gaat uiteindelijk de experience niet zelf exploiteren en praat op dit moment met verschillende partijen (waaronder de kaasproducenten en het Kaasdragersgilde) over hoe verder inhoud te geven aan de brede Alkmaarse 'Kaasexperience' met bijvoorbeeld kaasproeverijen.