• Rob Verhagen

Nieuwe uitkijkpost voor toezichthouders op De Dijk geopend

ALKMAAR Wethouder veiligheid Victor Kloos (OPA) opende op 13 maart een uitkijkpost voor toezichthouders op de Dijk, naast de voorzijde van de Karperton. De uitkijkpost is een uitvalsbasis voor de surveillanten van de politie, stadstoezicht en de  gebiedsconsulent centrum. De locatie aan de Dijk 20 is centraal gelegen en heeft een breed zicht op het publiek dat de parkeergarage in- en uitgaat, het uitgaanspubliek en bezoekers van de Achterdam.

De gebieden in de nabijheid van de Karperton, de Dijk en de Achterdam worden niet als veilig ervaren bij bezoekers en bewoners. Politie, Stadstoezicht en Parkeerservice worden vaak in het gebied ingezet. Het college heeft daarom besloten om een uitkijkpost te faciliteren in het gebied. Op die manier wordt het veiligheidsgevoel vergroot en weten de overlastplegers dat zij in de gaten gehouden worden.

Partijen die surveilleren vanuit de uitkijkpost zijn de politie en stadstoezicht. Ook de gebiedsconsulent is regelmatig in de uitkijkpost aanwezig. Voor hen dient de uitkijkpost als uitvalsbasis. Dit betekent dat zij zelf onderling bepalen en afstemmen wanneer zij aanwezig zijn in de uitkijkpost en dat er dus geen vaste of continue bezetting is. Maar zij zijn altijd in de buurt en centraal oproepbaar via de reguliere nummers.

"Door de uitkijkpost op de Dijk te faciliteren wordt tegemoet gekomen aan het doel uit het coalitieakkoord, de wens van de wijkbewoners en het college. Door de opening van deze uitkijkpost zijn we als college weer een stap dichterbij ons doel om Alkmaar nog veiliger te maken."