• De voormalige Chocoladefabriek Ringers aan de Noorderkade.

    Jan van Dalen Fotografie

Nieuw leven voor Ringersfabriek

ALKMAAR De Ringersfabriek aan de Noorderkade wordt gerestaureerd en herbestemd. BPD Ontwikkeling gaat de Ringersfabriek overdragen aan de Ten Brinke Group. Samen met BOEi als adviseur gaat Ten Brinke Vastgoedontwikkeling, onderdeel van de Ten Brinke Group, de Ringersfabriek in Alkmaar een nieuw leven geven.

De Ringersfabriek meet zo'n 14.000 vierkante meter. Naast enkele tientallen woningen zal het gebouw in de toekomst horeca huisvesten. Op de eerste tot en met de vierde verdieping komen woningen, variërend in afmeting en ontworpen met de oude industriële structuur van de voormalige chocoladefabriek in gedachte.

De begane grond zal in combinatie met het Ringersplein een nieuwe ontmoetingsplek in het centrumgebied Overstad worden. Middelpunt wordt een foodhal met een aanbod van verschillende keukens en aandacht voor lokaal ondernemerschap, gesitueerd in de hoge binnenplaats tussen de west- en middenvleugel. Rondom de foodhal is ruimte voor meerdere restaurants en horecagerelateerde partijen. Op dit moment wordt onderzocht of naast de horeca ook een hotel kan worden opgenomen in het programma. In samenwerking met de architect, adviseurs en de gemeente wordt momenteel het plan uitgewerkt.

In een later stadium toegevoegde volumes worden gesloopt waardoor de oorspronkelijke hoofdstructuur, in de vorm van een E, weer zichtbaar zal worden. De planning is om in het eerste kwartaal van 2019 te starten met het herstellen van de gevels. Voor de invulling van de commerciële ruimtes zijn inmiddels gesprekken gaande met zowel lokale- als landelijke ondernemers.

Met de overname door de Ten Brinke Group is er naast een ontwikkelaar en financier ook meteen een aannemer betrokken bij het project. en Brinke wil lokale onderaannemers in de gelegenheid stellen zich te verbinden aan dit bijzondere project, bijvoorbeeld voor de specialistische kennis en kunde die nodig is bij een restauratie van deze omvang.

De Ringersfabriek maakt onderdeel uit van het Ringerskwartier. Het Ringerskwartier is een gebiedsontwikkeling van BPD, waar, naast de ontwikkeling en renovatie van de Ringersfabriek ook de komende jaren ongeveer 250 nieuwbouwappartementen worden ontwikkeld verspreid over vijf woongebouwen.