• Luis met Nadja en Irina in 1975.

    Familie Filcer

Nieuw evenement: Kleurrijk De Rijp

DE RIJP Kleurrijk De Rijp is een nieuw kunst-, culinair en muziekproject in de zomermaand juli. Museum In 't Houten Huis, Museum Jan Boon en de Grote Kerk verzorgen samen met zangeres en dochter van Nadja, op 11 locaties werken van de Mexicaanse kunstenaar Luis Filcer. Naast presentaties in de musea en de Grote Kerk, hangen zijn werken in de twee raadhuizen en de horeca in Graft en De Rijp. Nadja verzorgt de muzikale omlijsting van het werk van haar vader. De deelnemende horecabedrijven hebben de hele maand Mexicaanse gerechten en/of drankjes op de kaart. Op 14 juli is er een speciaal wandel/vaarconcert, op 28 juli een dinnershow.

Kunstenaar Luis Filcer woonde en werkte ruim twintig jaar in Nederland, waarvan een groot deel in De Rijp. Beroemd zijn de muurschilderingen die hij in De Groene Zwaan maakte. Hij overleed vorige zomer in zijn woonplaats San Miguel de Allende (Mexico) op 90-jarige leeftijd. Filcer geldt als een van de grootste kunstenaars van Mexico. Zijn werk werd wereldwijd in toonaangevende galeries en musea geëxposeerd, in meer dan 340 in totaal. Na zijn overlijden werden op de zolder van een boerderij in de Beemster meer dan duizend schilderijen en tekeningen van Filcer aangetroffen. Ze zijn van een zeldzaam hoge kwaliteit. De werken, alle unica, zijn gemaakt tussen eind jaren veertig en midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Een kleurrijke selectie van deze werken is van 1 tot en met 31 juli, precies een jaar na zijn overlijden, tentoongesteld bij culturele organisaties en horeca in De Rijp.
Niet alleen De Rijp brengt een hommage aan Luis Filcer. Ook zijn dochter Nadja doet dat het komende theaterseizoen. In haar programma Mijn Zwervend Hart neemt Nadja het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Projectie van schilderijen van haar vader, foto's van haar opa, fotograaf Dirk de Herder, en filmbeelden van haar zus Irina maken het verhaal compleet.
Op 14 juli is er een speciaal wandel/vaarconcert langs diverse locaties, waar ook Nadja korte optredens geeft. Deelname kost €10 per persoon, inclusief vaartocht, optredens, toegang tot alle expositieruimten en koffie/thee op twee locaties. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden via info@dagjederijp.nl.
De maand wordt afgesloten met een dinnershow in Hotel De Rijper Eilanden. Concert door Trio Nadjazzda. Nadja Filtzer en twee instrumentalisten brengen Mexicaanse, Braziliaanse en Argentijnse muziek, jazz, Franse en Nederlandse chansons. Ook met Russische en Jiddische liedjes geïnspireerd op de favoriete muziek van Nadja's vader Luis Filcer. Aanvang 17.00 uur. Toegang tot concert en 3-gangen diner € 27,50. Alleen concert €12,50. Aanmelden via Nadja@nadjazzda.com

Locaties: 
Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13, De Rijp, www.houtenhuis.nl
Museum Jan Boon, Rechtestraat 146, De Rijp, www.museumjanboon.nl
Grote Kerk, Grote Dam 6, De Rijp, www.dagjederijp.nl
Raadhuis De Rijp/VVV, Kleine Dam 1, De Rijp, www.vvvderijp.nl
Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 22, Graft, www.dagjederijp.nl
Hotel De Rijper Eilanden, Zuiddijk 21, De Rijp, www.derijpereilanden.nl
Wapen van Munster, Grote Dam 3, De Rijp, www.wapenvanmunster.nl
Restaurant Bij Ernst, Oosteinde 31-33, De Rijp, www.bij-ernst.nl
Koffie & Lekkers, Jan Boonplein 10, De Rijp, www.koffieenlekkers.nl
Restaurant De Reghter, Rechtestraat '5, De Rijp, www.dereghter.nl
Lunchroom De Walvis, Jan Boonplein 6, De Rijp, www.eetcafedewalvis.nl
Cultureel Centrum De Groene Zwaan, Rechtestraat 14, De Rijp, www.degroenezwaan.nl
Bij alle deelnemende locaties liggen flyers met het complete programma.