• Uitgeverij Matrijs

Nieuw boek over jubilerende kerk

ALKMAAR Het zal niemand ontgaan zijn dat de Grote of Sint Laurenskerk dit jaar haar 500-jarig jubileum viert. Ter gelegenheid hiervan zijn diverse experts al een tijd bezig met het boek 'De Grote Kerk van Alkmaar 500 jaar bouwen en behouden' dat op 16 oktober verschijnt bij Uitgeverij Matrijs in samenwerking met Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. Dan wordt het boek aangeboden aan wethouder Erfgoed van de gemeente Alkmaar, Christian Braak.

De Grote Kerk in Alkmaar is al eeuwenlang een baken in de stad. Generaties Alkmaarders zijn er gedoopt en begraven. Nu heeft het gebouw een culturele bestemming en is het de 'huiskamer van de stad'. Alle reden om '500 jaar Grote Kerk' groots te vieren. Dit boek sluit aan bij de herdenking van het vijfde eeuwfeest. Het is het resultaat van recent archeologisch, bouwhistorisch, kunsthistorisch en archiefonderzoek door een grote groep experts.

Bouwhistorici vonden bij hun minutieuze speurtocht door het kerkgebouw nooit eerder ontdekte sporen van de oorspronkelijke bouw en de latere restauraties. Voor het eerst is daarmee de bouwgeschiedenis van de kerk tot op detailniveau ontrafeld. Unieke reconstructietekeningen brengen die geschiedenis stap voor stap in beeld.

Het boek is te bestellen (ISBN 978-90-5345-525-8) voor € 34,95 (tot 31 december, daarna € 39,95) via www.matrijs.com