• Het Kamerorkest van de TU Darmstadt brengt een muzikale bezoek aan Alkmaar

    TU Darmstadt

Muzikaal bezoek Damstadt

ALKMAAR Dit jaar wordt gevierd dat Darmstadt en Alkmaar een zusterverband zijn aangegaan. Dit feit wordt komend weekeinde gevierd met de komst van het Kammerorchester an der TU Darmstadt. Zij zullen op zaterdag 30 maart vanaf 16.30 uur een concert in de Grote Kerk geven. Alkmaars stadsorganist Pieter van Dijk zal hier aan meewerken.

Bob de Mon

Hoewel op 26 september 1959 de Alkmaarse burgemeester Wytema en zijn Duitse collega Engel de overeenkomst op de Louiseplatz in Darmstadt tekenden, werd een jaar daarvoor hiertoe al een besluit genomen. Dat gebeurde op 28 juni 1958 in de Franse stad Troyes, waarmee Alkmaar en Darmstadt op die dag gezamenlijk een zusterverband aangingen. Saillant detail hierbij was dat ook de stadsorganist van Alkmaar daarbij een rol speelde. De mondiaal bekende Piet Kee bespeelde bij die gelegenheid het monumentale orgel van de kathedraal in Troyes. De band tussen de zustersteden Darmstadt en Alkmaar kent een lange en hechte traditie. Stadsorganist Pieter van Dijk concerteerde met grote regelmaat in de Stadtkirche van Darmstadt en de Darmstädter Kantorei van deze kerk gaf enkele gedenkwaardige concerten in Alkmaar. Ook dit jaar speelt muziek een belangrijke rol bij de viering van zestig jaar zustersteden. Op uitnodiging van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) komt nu het Kammerorchester an der TU Darmstadt naar Alkmaar om de zestigjarige jumelage tussen de twee steden enige luister bij te zetten. Ook het Hessische Ministerie voor Bonds- en Europa aangelegenheden en de internationale culturele raad van Darmstadt werken hier aan mee. Samen met Pieter van Dijk geeft het Darmstädter orkest een concert onder de naam 'Rondom Bach'. Op zich niet zo'n verwonderlijke keuze, want het Hagebeer/Schnitger orgel van de Grote Kerk is bij uitstek geschikt voor de werken van J.S. Bach. Maar niet alleen de Fuga BWV 544 van Bach wordt ten gehore gebracht, ook het orgelconcert in F van Händel zal er zaterdagmiddag klinken, evenals werk van de Haarlemse componist Jurriaan Andriessen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Arndt Heyer.

Het bezoek van de musici Darmstadt beperkt zich echter niet alleen tot het geven van een concert. Er wordt ook tijd vrij gemaakt om de stad Alkmaar te leren kennen. En daar hoort natuurlijk ook een rondvaart door de grachten bij.