• Ber Boendermaker

Musical Dikkie de Kid

Musical Dikkie de Kid in de Vest, 22 t/m 25 mei 2019.

Een musical over de ondergang van de DSB-Bank waarin (in pseudoniem) de hoofdrolspelers Dikkie de Kid, de gebroeders Benk, minister The Boss en de premiejager Lakeman zijn. En wie is toch Grote Adelaar, de indiaan die Dikkie zo nauwlettend in de gaten houdt? De oplettende toeschouwer herkent wellicht de hoofdpersonen uit de realiteit. Een terugblik en een duo-interview met de maker Marc Smit en Dirk Scheringa.

Begin 2009 raakte DSB Bank in opspraak en in oktober 2009 kwam DSB Bank in acute problemen nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed spaarders bij de DSB Bank opriep hun geld van hun rekening af te halen. Er vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van De Nederlandsche Bank werd gesteld. De rechtbank van Amsterdam verklaarde DSB bank op 19 oktober failliet. Op 29 oktober 2009 maakte Scheringa bekend af te treden als voorzitter van AZ.

Wie kent dit verhaal niet, maar waarom een musical hierover?

Marc Smit, scriptschrijver en regisseur van Theatergroep Horizon, verdiepte zich vorig jaar in deze unieke, historische gebeurtenis en kreeg het idee om een polderwestern over het succes en de val van de DSB bank te maken op een ludieke wijze.

Hij vertelt: "Ik hou van historie, van periodes en gebeurtenissen die indruk maken op mensen. Het is vooral niet mijn insteek geweest om mensen weer op nare wijze te confronteren met het verleden, maar het is wel een verhaal wat iets teweeg heeft gebracht en daar wilde ik op mijn manier iets over vertellen in een duidelijke, maar ook komische manier. Dirk Scheringa zelf wist niets van mijn creatieve interpretatie om een polderwestern te maken van de feitelijke gebeurtenissen. Naarmate ik mij verder verdiepte in de hele "rel" besefte ik ook dat er aan allerlei kanten niet gesproken kan worden van een schoonheidsprijs. De hele productie "Dikkie de Kid" belicht dan ook de diverse kanten. Overigens vind ik het bewonderingswaardig dat iedereen overeind gebleven is, na een soort lawine die doordenderde in die periode. Het is dan ook een musical geworden met een lach, een traan en toepasselijke muziek. Trots ben ik op deze productie".

Dirk Scheringa, een man met een besproken verleden vertelt in een interview:

"Pas nadat Marc zijn script af was, heeft hij contact met mij opgenomen om de puntjes op de i te zetten. Natuurlijk snapte ik wel dat dit weer feiten uit het verleden zou oprakelen, maar juist door de vrijheid van meningsuiting, besefte ik dat ik beter gewoon kon meewerken. Marc heeft op een grappige wijze namen van bestaande personen verbasterd en op een humoristische wijze het verleden vertaalt. Natuurlijk besef ik als geen ander dat het een zwarte periode is geweest, maar in het verleden blijven hangen, het lost nu niets op. Naar mijn mening hebben we als DSB alle mensen gecompenseerd en zijn we nu nog in een gerechtelijke procedure omtrent het lekken van informatie van deez of geen. Het verleden kan ik niet meer veranderen, maar door lezingen hoop ik voor de toekomst iets te betekenen. Als jullie willen lachen om mij, kom vooral naar de Vest, ik ben daar aanwezig tijdens de première op woensdag 22 mei as om jullie te ontmoeten".

Geïnteresseerd? U ontmoet zowel Dikkie als de cast in theater De Vest van 22 t/m 25 mei. Met prachtige muziek van Dolly Parton, Bruce Springsteen, Neil Young en vele anderen. Ga vooral naar de site https://www.theatergroephorizon.nl/ om kaarten te bestellen.