• Zelfportret van kunstenaar Sebastiaan Groot in zijn atelier

    Sebastiaan Groot
  • Erik Luik voor het museum waar hij zo trots op is.

    Ed Schut

Museum In Houten Huis houdt geschiedenis levend

DE RIJP Wie in de zomervakantie eens een leuk uitje wil maken, hoeft niet ver te reizen. In de omgeving is meer dan genoeg te doen. Breng eens een bezoekje aan Museum In 't Houten Huis aan de Tuingracht in De Rijp. In de galerij is een tijdelijke expositie ingericht van slibaardewerk en gebruiksvoorwerpen, voornamelijk gevonden in de grond van Graft en De Rijp. Erik Luik, conservator en beheerder van museum vertelt: "De symbolen op dit aardewerk verwijzen naar thema's als geloof, liefde en vruchtbaarheid. Als het analfabetisme terugloopt, verschijnen er ook teksten en jaartallen op het dan vooral voor de sier bedoelde aardewerk. Ze worden dan veel bij huwelijken cadeau gedaan."

Ed Schut

De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal van de haringvisserij en de walvisvaart vanaf de zeventiende eeuw. Topstuk van de collectie is zonder twijfel de kajak die de Rijper walvisjagers cadeau kregen van Groenlandse Eskimo's, zoals die toen nog heetten. Bij de walvisproducten treffen we ook een paraplu aan, gemaakt van baleinen. Een klein kamertje laat de luxe zien van de rijke reders, met onder meer een prachtig beschilderde Assendelftse kast. Een beroemde Rijper reder is Jan Boon. Toen de laatste nazaat van deze familie zonder nageslacht bleef, richtte hij zich op de zorg voor weduwen en wezen. Er verdronken namelijk nogal wat vissers en walvisjagers. Op de plaats waar nu het museum staat, richtte hij een Aalmoeseniershuys op.
Erik: "Maar veruit de beroemdste Rijper is de in 1575 geboren Jan Adriaansz Leeghwater, die als waterbouwkundige nauw betrokken was bij de drooglegging van De Beemster. Hij was een veelzijdig mens: hij was ook de architect van het Raadhuis van De Rijp, dat er nog steeds staat. Ook dook hij met een duikersklok onder water in de grachten van Amsterdam."

In 't Houten Huis is ook de trotse eigenaar van museumboot Maria-Lijntje, die via de Ringvaart bestemmingen aandoet als de museummolen en het Kleinste Huisje in Schermerhorn. Ook voor het inhalen van Sinterklaas doet ze regelmatig dienst. Het museum stelt er een eer in veel te doen voor de jongsten onder ons. "In het museum is een gedeelte ingericht voor kinderen met een bordje: 'Verboden om niét aan te raken'. Verder begint in het najaar de museumjeugduniversiteit voor kinderen in de basisschoolleeftijd, waar wetenschappers en experts komen spreken. Dit jaar zijn dat wethouder van Alkmaar Christian Braak, stadsarcheoloog Peter Bitter, een professor over beeldvorming en een ingenieur gespecialiseerd in dijkdoorbraken."

Het hele jaar door stelt het museum voor een klein bedrag lespakketten beschikbaar om op een speelse manier in aanraking te komen met de lokale geschiedenis. Erik: "En met de Rijper basisschool De Balein doen we een film- en animatieproject. Met een ipad filmen ze een onderwerp uit het museum, dat ze leren te editen. In groep 8 doen ze dan een presentatie. Zo raken kinderen vertrouwd met het museum en worden zij in de toekomst onze ambassadeurs."

Maar er is meer: "We zijn er erg trots op om het werk van de getalenteerde jongeman Sebastiaan Groot in onze galerij voor tijdelijke exposities ten toon te mogen stellen", vertelt Erik. "Sebastiaan is de winnaar van het tv-programma Project Rembrandt. Omdat hij als beste in de stijl van de oude meester werkt, mag hij zich De Nieuwe Rembrandt noemen." De opening van de expositie is op donderdag 1 augustus en wordt muzikaal omlijst door vrienden van de kunstenaar.

"Sebastiaan is pas 21 jaar, komt uit Egmond aan den Hoef en studeert kunstgeschiedenis. Hij deed mee aan het tv-programma en was een van de winnaars. Zijn schilderij hangt nu dan ook op de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt' in het Rijksmuseum in Amsterdam. Uit ruim 8000 werken uit 95 landen, is zijn werk uitgekozen voor de eindselectie die uit 575 werken bestaat en sinds 15 juli voor het publiek toegankelijk is. Maar zijn werk is dus ook te zien in Museum In 't Houten Huis. "Het stuk is te zien in de ruimte grenzend aan de galerij waar een tijdelijke expositie ingericht is van slibaardewerk, gebruiksvoorwerpen voornamelijk gevonden in de grond van Graft en De Rijp.

Museum In 't Houten Huis is gelegen aan de Tuingracht 13. Voor meer informatie en openingstijden kijk op www.houtenhuis.nl.