• PCC Fabritius
  • PCC Fabritius

Moordonderzoek op school

ALKMAAR Nieuwe brugklassers van PCC Fabritius volgden in de eerste helft van dit schooljaar een aantal bijzondere masterclasses voor het vak 'Science, Design & Media'. Vooral de csi-workshop is populair.

Het lesvak 'Science, Design & Media' (SD&M) omvat vier projecten van een half jaar voor alle eerste- en tweedeklassers op de school. Tijdens het eerste project, getiteld 'Leonardo', ontdekken brugklassers dan onder meer het geheim van de Gulden Snede, ze verdiepen zich in de Mona Lisa en in het principe van de 'camera obscura'.

Sandra Kerkhof, directeur van PCC Fabritius: "SD&M is opgezet volgens het principe van 'maatwerk naar interesse'. Leerlingen krijgen ontwerpopdrachten, waarna ze hun ontwerp ontwikkelen en creëren. Ze kunnen hun ei kwijt in zo'n project en voelen zich eigenaar van hun eigen leerproces. SD&M past perfect in de ontwikkeling op onze school van minder cijfergericht naar meer handelingsgericht werken. Belangrijk zijn ook de feestelijke presentatie-avonden voor ouders aan het eind van een project; leerlingen zijn trots op hun producten."

Teun (13 jaar, Stompetoren) bouwde een katapult en leerde een game programmeren: "Dat is nog niet zo makkelijk, want alles gaat in het Engels. Met een klein typefoutje werkt het al niet, dan moet je soms flink zoeken." Bas (13 jaar, Alkmaar) is enthousiast over een andere masterclass: "Tijdens de csi-workshop kregen we te horen dat er een moord was gepleegd. Door het vergelijken van bijvoorbeeld vingerafdrukken ontdekten we wie de moordenaar was." Teun vult aan: "We hebben ook dna-onderzoek gedaan, door water uit onze mond in een bekerglas te doen. Zout en Dreft erbij, roeren zonder dat er schuim op komt en dan met wat alcohol in een reageerbuis. Als je dat een kwartier laat staan ontstaan er witte slierten. Dat is dan jouw dna."

Ouders zijn nieuwsgierig naar de eindproducten en vinden het vaak leuk om juist voor zoiets naar school te komen. Bas: "Ik heb nog een csi-poster gemaakt met vingerafdrukken en bloedsporen. Mijn vader is naar de presentatieavond gekomen, hij was volgens mij beste een beetje trots op me. SD&M is leuk omdat je allemaal verschillende masterclasses volgt, die je normaal niet op school doet." Teun besluit: "Ik ben wel benieuwd naar het volgende project en wat de masterclasses dan weer te bieden hebben."

Sfeerproeven op PCC Fabritius kan tijdens de Leerlingmiddag op woensdag 6 februari om 14.30 uur (aanmelden via www.pcc.nu) en tijdens het Open Huis op woensdag 6 februari van 19.00-21.00 uur.