• Grote Kerk Schermerhorn

Monumentenweekend in Schermerhorn

SCHERMERHORN Uiteraard viert het Rijksmonument, de Grote Kerk Schermerhorn, het Monumentenweekend met een divers programma.

Dat begint al op zaterdag 8 september om 10.00 uur. Dan is er eerst aandacht voor het Klinkend Erfgoed, het bijzondere achttiende-eeuwse orgel van de kerk. De Alkmaarse Vrienden van het Orgel starten er een orgelroute.  Na een korte lezing en een orgelconcert door Bart Klijnsmit, gaat de ketting concerten verder naar de Rijp, Grootschermer en Stompetoren.

Daarna is er aandacht voor de geschiedenis van de zeevaarders uit de polder. De twee scheepjes die in de kerk hangen getuigen van hoe er in vroeger eeuwen veel zeevaarders in Schermerhorn woonden. Zijn voeren op fluiten, galjoten, smakken en buizen van Italië en Noord-Afrika naar de Oostzee en het hoge noorden. Hun lading bestond uit zeer uiteenlopende producten, van zout tot wijn en van bouwmaterialen tot edelmetaal. Tijdens het monumentenweekend 2018 is te zien waar de zeelui uit Schermerhorn naartoe voeren. Zij bleven niet in hun dorp in de polder, zij hesen de zeilen en dreven handel in de kuststeden van heel Europa.

Meer info: www.grotekerkschermerhorn.nl