• Vrijwilliger Pieter Schotvanger is bezig een van de kabouters een nieuw verfje te geven.

    Alef Starreveld

Piet geeft kabouters weer kleur

ALKMAAR Als je 71 bent, kan je ook achter de geraniums gaan zitten, maar zo niet Piet Schotvanger die opkomt voor de niet netjes opgeknapte tuinkabouters in de Kabouterhoek bij Stadsboerderij de Hout. Hij heeft ze weer een fris kleurtje gegeven en helemaal opgeknapt.

Angelique Starreveld

"De tuinkabouters verdienen in ieder geval een mooie, rode muts en een nette, witte baard, maar daar schort het nog wel eens aan. Vandaar mijn idee om dat eens om te keren en ze de kleuren terug te geven die bij ze horen", aldus Piet. Hij kwam als mantelzorger in contact met een dame van 88 die een paar vervallen tuinkabouters had staan van de welbekende Rien Poortvliet. Ze waren een beetje grijzig geworden. Voor haar gevoel een reden om Piet om hulp te vragen. Piet: "Zij vroeg mij of ik iemand kende die haar kabouters kon opknappen, want zij kon dat niet meer. Ik zei dat ik dat best wilde proberen en beschilderde de kabouters met veel plezier bij mij thuis. Zo leuk om te zien dat zij nog meer genoot dan ik toen ik ze terugbracht. Niet alleen zij, maar ook ik was in mijn nopjes. Ik heb gewoon iets met kleurtjes".

Afgelopen herfst was Piet met zijn kleindochter in de Kabouterhoek bij de stadsboerderij de Hout te Alkmaar en zag daar ook oude verweerde en verwaarloosde kabouterstandbeelden. Zijn passie om de kabouters op te kleuren laaide weer op. "Als ervaringsdeskundig kabouterschilderaar mailde ik de gemeente, de afdeling groenvoorziening om deze kabouters weer in een nieuw jasje te steken. Die waren verbaasd, zeg, de gemeente, dat ik dat zomaar gratis wilde doen, want dat verzoek krijg je ook niet elke dag binnen als je net je boterhamzakje openmaakt op kantoor. Maar met de foto van de opgeknapte Rien kabouters geloofden ze er in".

Een paar weken geleden is Piet begonnen. Elke vrije minuut heeft hij erin gestoken, verfspullen gekocht en op de fiets naar de Hout. "Meestal ging ik na 18.00 uur op pad dan waren er namelijk weinig kinderen die mij van het werk af hielden, het resultaat moest natuurlijk wel goed zijn", aldus Piet.

Piets kabouterproject bij de Hout is afgerond, zijn werk daar is gedaan. De reacties zijn mooi, volgens Piet: "De kinderen vinden de kwaliteit van al die kleuren schitterend. Het is geen Rembrandt kwaliteit, maar de glimmende ogen van de kinderen zijn mij zoveel waard".