• Rhea Verheul startte de ochtend met een inleiding over jonge mantelzorgers.

    Mantelzorgcentrum

Meer ambassadeurs voor jonge mantelzorgers

ALKMAAR Tijdens de bijeenkomst 'Jong en zorg(en)' stond het thema jonge mantelzorgers centraal. In Alkmaar kwamen professionals van verschillende beroepen bij elkaar, om geïnformeerd en geïnspireerd te worden over dit onderwerp. Dat de bijeenkomst veel opleverde, blijkt wel uit de uitspraak; "Nu zie ik pas echt in hoe belangrijk het is om proactief met dit onderwerp om te gaan.".

(Zorg)professionals waren erg tevreden over de informatieve en interactieve opzet van de bijeenkomst. Een professional: ''Nu heb ik niet alleen een veel beter beeld van wat een jonge mantelzorger is, maar ook wat ik kan doen als ik bepaalde signalen tegen kom. Dit kan mij op mijn werk helpen, om jonge mantelzorgers de zorg te bieden die ze nodig hebben''. Het Mantelzorgcentrum organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met gemeente Alkmaar. Margitta Plantinga, projectleider bij het Mantelzorgcentrum: "Het is fijn dat we dit samen organiseerden en dat gemeente Alkmaar zich ook hard maakt voor jonge mantelzorgers."

De fictieve casussen die werden besproken, hielpen de (zorg)professional vooral om zich in te leven in de situatie van de jonge mantelzorger. "Het is erg fijn om ideeën uit te wisselen met zo een diverse groep, ik voel me nu veel sterker in mijn schoenen rondom dit onderwerp.", aldus een van de professionals. De aanvullende informatie en tips en tricks die de (zorg)professional meekregen, helpt hen ook om het onderwerp binnen hun organisatie bespreekbaar te maken. Zo hebben de jonge mantelzorgers er in een klap heel wat ambassadeurs bij gekregen.

Rhea Verheul startte de ochtend met een inleiding over jonge mantelzorgers. Zij is beleidsadviseur en verantwoordelijke voor het onderwerp jonge mantelzorgers bij de Kinderombudsman. 'Wat kan ik doen?' Het Mantelzorgcentrum biedt de workshop 'Wat kan ik doen?' aan (zorg)professionals die niet bij de bijeenkomst 'Jong en zorg(en)' aanwezig konden zijn. Professionals die met jonge mantelzorgers in aanraking komen en daar wel wat tips bij kunnen gebruiken, kunnen contact opnemen met het Mantelzorgcentrum.

Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven. Het Mantelzorgcentrum is bereikbaar via 072-562 76 18 en info@mantelzorgcentrum.nl.