• Martin Peerdeman

Martin Peerdeman geeft workshops bier brouwen

ALKMAAR Voor Martin Peerdeman is bier meer dan een dorstlesser. 'Zeker als je op kleine schaal je eigen bier brouwt, krijg je steeds meer vrienden. Vrienden, die net als ik, dezelfde passie hebben. Lekker experimenteren om telkens weer een nieuw soort bier te ontdekken. Ook de mensen die mijn workshops volgen, maken op die manier nieuwe vrienden.'

'Mijn liefde voor vreemde biertjes begon toen ik nog in het jongerenwerk zat. In de weekeinden organiseerden we thema-avonden. Een van die avonden had het thema België en toen kwamen we al snel op de vele biersoorten in dat land. In die tijd lag er hier in de winkel alleen nog maar pils en oud bruin. Voor echte Belgische biertjes moest je naar de Bierkoning in Amsterdam. Dat deed ik toen ook. Na het proeven van totaal andere biersoorten was mijn belangstelling daarvoor gewekt. Niet alleen Belgische biertjes wilde ik proeven, ook de biersoorten uit de rest van de wereld.'

Na deze woorden geeft Martin Peerdeman een bijna liefdevolle opsomming van de meest vreemde biersoorten die hij ooit heeft mogen proeven. Zo'n vijftien jaar geleden wilde hij meer dan alleen maar exotische biertjes proeven. 'Ik ging een cursus volgen bij de bierbrouwervereniging 't wort wat in Hoofddorp. (Wort is een tussenfase van het brouwproces, red). Na die cursus heb ik een aantal ketels en pannen bijeen gezameld en begon zo'n zes tot tien keer een hoeveelheid van ongeveer 30 liter meest uiteenlopende biertjes te brouwen. Het gevolg was dat ik op verjaardagen en feestjes niet meer zonder mijn eigen biertjes kon komen opdraven. Iedereen wilde ze proeven, ook omdat mijn biersoorten toen nog niet in de winkel lagen.'

Van het een komt het ander en Martin ging vijf jaar geleden weer cursus lopen. Dit maal slaagde hij er in om bierkeurmeester te worden en vertelt daarover: 'Dat diploma geeft je het recht om biertjes van amateur-brouwers te beoordelen.

Eén keer per jaar is er het Open Nederlandse Bierbrouw Kampioenschap. Daar worden ruim vijfhonderd inzendingen door dertig keurmeesters beoordeeld. In tegenstelling bij het keuren van de wijn, slikken wij wel een klein beetje bier door. Dat doen we om te ervaren hoelang de smaak blijft hangen en of de smaak zich ook opstapelt.'

In die tijd stond Martin Peerdeman ook voor een keus. 'Of ik ging op de commerciële toer door een eigen brouwerij te beginnen, of ik ging workshops geven. Ik koos voor het laatste omdat de kleinschaligheid en de ongedwongenheid mij meer aanspreekt. Ga je commercieel brouwen,dan ben je gebonden aan je publiek, dat om een constant product vraagt. Het geven van workshops geeft je meer vrijheid om met smaken te experimenteren.

Dat laatste is toch mijn echte passie, een passie die ik graag in kleine kring aan anderen overdraag. De deelnemers brouwen met plezier hun eigen bier en dat heeft toch een totaal andere impact op de smaak. 'Je zelf gebrouwen bier is veel lekkerder', krijg ik vaak te horen.'

De komende twee workshops bierbrouwen zijn op 13 oktober en 10 november, aanvang 10.00 uur, in het Parkhuis in Park de Oude Kwekerij aan de Jan van Scorelkade te Alkmaar. Daarvoor zijn nog een paar plaatsen vrij. Wie meer wil weten kan het best even de website http://brouweensbier.nl/index.php bekijken of met Martin Peerdeman contact opnemen via tel. 06- 37473992.