• Jeroen C. van Zijp

Lokaal, nationaal en internationaal muzikaal talent tijdens De Hout Klassiek

ALKMAAR Het vernieuwde festival De Hout Klassiek vindt zondag 17 juniv voor de tweede keer plaats in de Alkmaarder Hout. Vorig jaar beleefde dit festival een succesvolle herstart en dus wordt ook dit jaar een gevarieerd programma aangeboden. Er wordt een podium geboden aan een aantal uiterst getalenteerde musici. Neem vooral weer een kleedje mee om in het gras naar de klassieke muziek te luisteren. Het festival begint om 13.00 uur en is om 17.45 uur afgelopen.

Het blazersensemble Septentriones bijt het spits af. Een klassiek octet bestaande uit twee hobo's, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns. Afhankelijk van het repertoire wordt deze bezetting uitgebreid met bijvoorbeeld contrabas, fluiten of extra koperblazers. Deze middag speelt Septentriones de Prelude van Cavalleria Rusticana van Mascagni en de Tweede Serenade van Brahms.

Vervolgens verschijnt Alkmaar's jong talent op het podium in de persoon van Jan Prins. Hij speelt al 11 jaar piano, is finalist geweest van het Internationale Steinway Pianoconcours en heeft in 2016 'Alkmaars Talent' gewonnen. Jan speelt bij voorkeur werken van Bach en Chopin, maar brengt ook enige bewerkingen van hedendaagse muziek ten gehore. De jonge Nederlandse sopraan Jeannette van Schaik behaalde haar bachelor diploma Klassiek zang aan het Conservatorium van Amsterdam en is recentelijk cum laude afgestudeerd van de prestigieuze Dutch National Opera Academy (DNOA). Samen met het strijkkwartet Club Classique brengt zij de voorstelling 'Roadtrip La Bohème' die bestaat uit muziek en aria's van Puccini in combinatie met filmbeelden uit de bijbehorende documentaire serie.

Daarna wordt het podium gegeven aan The Cheng Quartet, een strijkkwartet waarvan de leden allemaal uit Taiwan komen, maar studeren aan het Conservatorium in Amsterdam. De Hout Klassiek wordt dit jaar afgesloten door Het Begeleidingsorkest van Noord-Holland dat een optreden zal verzorgen samen met enkele studenten van het Conservatorium Amsterdam.

In Kunstnest is de hele middag werk te zien van Cees Hoeve (schilderkunst) en Gerard Koopen (fotografie). De toegang van De Hout Klassiek is gratis. Meer informatie op www.cultuurparkdehout.nl