• De leerlingen van groep 8 zijn druk bezig met de opnames voor 'De Sterrenwachter Draait Door'

    Theo Annes

Leerlingen De Sterrenwacht maken eigen tv-programma

ALKMAAR Groepen 7 en 8 van OBS De Sterrenwachter namen deze week in Bibliotheek De Mare hun eigengemaakte programma 'De Sterrenwacht Draait Door' op. Elke leerling had zijn eigen taak in het productieproces.

De leerlingen hebben met zijn allen twee afleveringen van 'De Sterrenwachter Draait Door' gemaakt. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dat twee heuse afleveringen, geïnspireerd op het populaire programma 'De Wereld Draait Door' (DWDD), compleet met tafelgasten, interviews, vlogs en uiteraard Lucky TV. Op 12 december vindt de première plaats in het gebouw van Artiance, Centrum voor de Kunsten.

PROJECT In dit unieke project, dat tot stand is gekomen door middel van een samenwerking tussen De Sterrenwachter, Bibliotheek op school en Cultuur Primair, maken de leerlingen van de groepen 7 en 8 van De Sterrenwachter kennis met het maken van televisie en dan in het bijzonder de talkshow DWDD.

Dit doen zij onder begeleiding van hun leerkrachten en de mediaconsulent van De Bibliotheek op school. Een uitzending wordt verzorgd door groep 7, de andere door groep 8.

De Sterrenwachter, onderdeel van Ronduit Onderwijs dat staat voor ondernemend, verantwoordelijk en resultaatgericht onderwijs, gaat dit schooljaar op zoek naar een nieuwe vorm voor wereldoriëntatie-vakken, waarbij de nadruk ligt op de 21e -eeuwse vaardigheden, meervoudige intelligentie, talentontwikkeling en eigenaarschap.

Directeur Kim Gelens van De Sterrenwachter: "Alle leerlingen hebben ieder een eigen taak gekregen. Ze hebben echt zelf alles gedaan. Denk aan: redacteur, presentator, productieleider, decorbouwer, vloggers, monteren, het maken van een Lucky TV, muzikanten, editors, boekenpanelleden en een tafelheer/tafeldame."

SAMENWERKEN Het uitvoeren van de taak ging soms zelfstandig, maar voornamelijk in samenwerking met andere leerlingen. "Zo moesten de redacteuren eerst gasten regelen en interviewvragen bedenken, waarna zij de presentator moeten inlichten over de inhoud van de interviews. Er is dus een constante samenwerking tussen de leerlingen. Ook leren zij om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen taak. Op deze manier wordt er gewerkt aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling en wordt hun eigenaarschap vergroot."

Daarnaast kunnen de leerlingen hun creativiteit gebruiken, leren ze filmen en monteren en zullen ze hun talenten ontwikkelen en nieuwe talenten ontdekken. EINDPRODUCT Na zeven weken hard werken en alles voorbereiden, vonden de opnames dus vorige week plaats in de bibliotheek in De Mare. Het eindproduct blijft nog heel even geheim. De twee uitzendingen zullen op 12 december worden getoond aan genodigden bij Artiance aan het Canadaplein.

De Sterrenwachter is een school waarin elk kind een ster is met eigen glans en kleur. Een school met oneindig veel mogelijkheden. Een school die de talenten van ieder kind zal ontdekken en helpen ontwikkelen.