• Sopraan Marene Elgershuizen.

    James Hendrickx

Koepelscratch 'Messiah' in Cultuurkoepel

HEILOO Oratoriumkoor Heiloo brengt op zaterdag 9 december een uitvoering van 'Messiah' van Georg Friedrich Händel.

Voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis van het koor wordt dit gedaan in de vorm van een scratch-concert. Naast de leden van het koor doen zangers en zangeressen uit de hele regio mee. Samen vormen zij een koor van ruim 200 mensen in de Cultuurkoepel.

De term 'scratch' komt van het Engelse 'to start from scratch': met 'niks' beginnen. De deelnemende zangers hebben zichzelf zo goed mogelijk voorbereid, en op zaterdag 9 december wordt het hele stuk samen geoefend onder leiding van dirigent Paul Waerts, na een bijzondere warming-up verzorgd door alt Maartje de Lint.

De dag wordt afgesloten met de uitvoering van het werk. Barokorkest Cappella Maria Barbara met klavecinist Henk Zonneveld begeleidt het koor en de solisten Maartje de Lint (alt), Bas Kuijlenburg (bas), Marene Elgershuizen (sopraan) en Peter Vos (tenor). Aanmelden om mee te zingen kan nog steeds via www.oratoriumkoorheiloo.nl. Publiek kan op die website ook toegangskaartjes à 20 euro kopen, evenals bij boekhandels Primera, Bruna en De Schrijverij in Heiloo en boekhandel Feijn in Alkmaar.

Messiah is Händels meest beroemde koorwerk en wordt jaarlijks door vele koren wereldwijd uitgevoerd. Geboorte, leven en dood van Christus worden bezongen, met het 'Halleluja' als hoogtepunt. Met de Koepelscratch wil Oratoriumkoor Heiloo het voor een grotere groep zangers mogelijk maken een uitvoering met orkest en solisten mee te maken. Om dit mogelijk te maken wordt samengewerkt met ondernemers uit Heiloo. Restaurants 'Herberg Jan', 'Plaza Cinco' en 'Brasserie in het Groen' hebben een speciaal Koepelscratch arrangement voor publiek en deelnemers samengesteld, en 'Keuken met Karakter' verzorgt een lunch- en dinerbuffet. Ook diverse andere ondernemers ondersteunen dit initiatief. Het koor hoopt met deze uitvoering een nieuwe jaarlijkse traditie in Heiloo te beginnen.