• De makers van de aankomende Winterkaravaan in de verlaten drukkerij Alkmaar.

    Emil de Jong
  • 1 van de 5 voorstellingen deze editie: muziektheater Vlag.

    Emil de Jong
  • Een avontuurlijke theaterexpeditie en genieten van winters eten & drinken.

    Moon Saris

Klaar voor Winterkaravaan

ALKMAAR De Winterkaravaan is in aantocht! 22 en 27 t/m 30 december geniet je in een ontmantelde drukkerij in Alkmaar van theater en winterse kost. Op expeditie door de immense drukpershallen ontdek je vijf nieuwe voorstellingen in het Karavaan-thema van dit seizoen: Eigen Grond.

Els Schipper

Het is alweer de derde editie van de Winterkaravaan: het succesvolle talentontwikkelingstraject van Karavaan. Streken de theatermakers en het publiek vorige twee edities neer in de Ringersfabriek, dit keer voert het theateravontuur je door de voormalige drukkerij van TMG Media. Hier beleef je vijf splinternieuwe voorstellingen en zijn heerlijk winters eten & drinken onderdeel van je middag of avond uit.

Dit keer is 'Eigen Grond', het Karavaan-thema van dit seizoen. Een programma waarin vragen worden gesteld als 'Wat betekent de grond waarop je geboren bent?', 'Waar zit de grens tussen patriottisme en nationalisme?' en 'Wanneer vind je dat je iets te zeggen hebt over de grond?' Jonge theatermakers geven met muziek, theater en performances hun perspectief op dit thema.

Zo presenteert Collectief Ludwig met 'Vlag' muziektheater over de symboliek van vlaggen. De klanken van Mozart's wereldberoemde opera Zauberflöte vullen de verlaten drukpershallen. Als één van de performers plots onaangekondigd de vlag hijst, komen sluimerende gevoelens naar het oppervlak. Langzaam neemt een ongevoerde discussie de opera over. Trotse Hollander of chauvinist? Europeaan of dromer?

In 'Ver van mijn boom' brengen Daisy Hagendoorn en Janna Adank een komische voorstelling over territorium-drift met in de hoofdrol: appels. We betreden een grote fabrieksloods in de drukkerij. Het is koud. Misschien fluiten er wat vogels. De grond is bezaaid met appels. De een rot, beurs, de ander vol, weer een ander klein, sommige rood, andere groen. Er wordt gesmiespeld. Zijn het de appels die fluisteren? Er ontwaart zich een wereld waarin de appel aan het woord is. Twee in het bijzonder: Lady en Elstar. Beiden van een andere grond; Lady uit Australië en Elstar van Nederlandse bodem. Wat staat deze appels te wachten wanneer de mens zijn intrede doet?


De fysieke performance 'De kleine dood' van Franziska Menge gaat over sterven voor het vaderland. Voor velen is de soldaat het symbool van trots en heldhaftigheid. Hij is het immers die onze eigen grond beschermd en soms zelfs veroverd. De man, die bereid is voor volk en vaderland zijn leven te geven, heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Want waarom spelen kleine jongetjes gevechtjes na met plastic geweren en waarom kijken dames graag naar militaire parades? Als het beeld van een soldaat menig hart sneller laat kloppen, doet zijn sterven dat dan ook…?

Cassandra Onck en Cedric Maurice Wiegel brengen in 'Grondbeginsel' een audio-installatie over hoe Alkmaarders verbonden zijn aan de stad. In 20 minuten tijd ga je op de koffie bij de familie Blokdijk uit De Rijp, bezoek je de Molen van Piet en neemt Ervin Skelic je mee door Hal25. Via soundscapes, verplaatsbare speakers en ruimtelijke geluidstechnieken ben je even niet meer in de drukkerij, maar bij hen 'thuis'. Wat verbindt deze verschillende Alkmaarders aan de stad en wat hebben ze met elkaar gemeen?


Luuk Weers ontwikkelt met 'Absorptie' een theatrale installatie over de relativiteit van de mens. Hoe maak je het onderscheid tussen jou als mens en de wereld waarop je staat? En als je jouw grenzen en denkkaders overboord gooit, zou je dan kunnen oplossen in de wereld om je heen? Immers, als je je een mens op aarde voorstelt en steeds verder uitzoomt, dan vervaagt alles tot 1 klein stipje in het immense heelal…Ontdek hoe een performer de uitdaging aangaat volledig geabsorbeerd te worden door de wereld om hem heen.


De Winterkaravaan bezoek je op zaterdag 22 (try-out), donderdag 27, vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 december. Je kunt per dag kiezen uit twee tijdstippen: van 15.00 tot 18.30 uur of van 19.00 tot 22.30 uur. Op 22 december is er alleen een middag-editie. Kosten € 32,50 per persoon (incl. winters eten & drinken). Vrienden van Karavaan betalen € 30. De try-out kost €27,50 en voor vrienden van Karavaan € 25. Info en tickets op karavaan.nl.