• Kerstmarkt Alkmaar

Kerstmarkt Alkmaar: Waagplein wordt omgetoverd

ALKMAAR Om alvast in echte kerststemming te komen kun je van 20 t/m 23 december terecht in Alkmaar op het Waagplein. Het grootste plein van de stad wordt weer vier dagen lang omgetoverd tot een gezellige en knusse Kerstmarkt. Ruim 30.000 bezoekers kwamen vorig jaar naar de Kerstmarkt.

Organisator Yuhwi Hoebe hoopt dit aantal dit jaar minimaal te evenaren: "Vorig jaar was voor ons het eerste jaar op het Waagplein en het was direct een succes. We hopen dit jaar deze aantallen weer te kunnen evenaren. In het weekend kon het haast niet drukker, maar op donderdag en vrijdag is nog ruimte voor verbetering." Dit jaar kunnen de bezoekers terecht in het kerstdorp van marktkramen en houten huisjes met ruim 50 aanbieders voor (kerst)cadeaus en -artikelen. Midden op het plein is een food en drinkcourt gecreëerd waar bezoekers terecht kunnen voor kerstmarkt specialiteiten zoals poffertjes, crêpes en braadworsten maar ook voor een glühwein of een warme chocolademelk.

"Er is gezorgd voor een divers aanbod. Je bent altijd afhankelijk van wie zich aanbiedt, maar we geven alleen ruimte voor kerst-, winter- en cadeau artikelen. Er is dus voor de bezoekers volop de mogelijkheid om de laatste inrichting of cadeaus te bemachtigen. Daarnaast is het een erg leuke toevoeging voor de bezoekers van het centrum die nog de laatste kerstinkopen doen, zo vlak voor de feestdagen'', aldus Hoebe.

Dagelijks is er genoeg te doen voor jong en oud. Zo brengt de kerstman elke dag een bezoek en zijn er muzikale omlijstingen van een kerstkoor, zingende kerstman en een kerstzanger. Ook zijn er tussendoor optredens vanuit Alkmaars Talent en een dansvoorstelling vanuit het Jan Arentsz. Tevens is er een knutselhoek waar kinderen o.a. kerstballen kunnen beschilderen of hun eigen kerstklokken kunnen maken. Het weeggedeelte van de Waag wordt ingericht als kerststal en in het weekend kun je daar een 'levende' kerststal vinden. De dieren zijn daar onder begeleiding van twee herders en zijn aaibaar.

Dit jaar is er extra ruimte voor goede doelen en initiatieven. Zo zijn er kramen waar de inkomsten ten goede komen van Kika, Stichting Hulphond en het IDEE Atelier. Ook worden alle kerstbomen die gebruikt worden op de kerstmarkt aangeboden aan gezinnen die terecht kunnen bij de voedselbank. De organisatie hoopt op deze manier haar steentje bij te kunnen dragen aan een kerstgedachte binnen de samenleving. Partners De organisatie blijft net als de andere jaren benadrukken dat de kerstmarkt niet kan bestaan zonder de hulp van de gemeente en bedrijven die de Kerstmarkt een warm hart toedragen. "Het is niet een evenement dat rond te breien is met inkomsten vanuit standhouders en de verkoop van Glühwein en daarom zijn partners hierin mega belangrijk. Elk jaar zijn we hier weer druk mee in de weer en gelukkig hebben we weer meer partners weten te binden dan vorig jaar." De kerstmarkt is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

Meer informatie over de kerstmarkt is te vinden op www.kerstmarktalkmaar.nl.