• Karavaan Festival is van 30 mei t/m 10 juni - Hemelvaart t/m Pinksteren - thema: Eigen Grond.

    Bowie Verschuuren
  • 12 dagen lang locatietheater op boerderijen, in de duinen, in kerken, in de stad en in het bos.

    Bowie Verschuuren
  • Het nieuwe festivalhart van Karavaan is in het zomerse Victoriepark Alkmaar, met gratis straattheater, tentjestheater, livemuziek, lekker eten & drinken en doen!

    Aat Dirks

Karavaan Festival barst los

ALKMAAR De kaartverkoop van Karavaan Festival 2019 is losgebarsten. Van 30 mei t/m 10 juni beleef je ruim 200 voorstellingen op bijzondere locaties, 7 landelijke premières, 1 wereldpremière én een zomers, groen festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar. Op beide Pinksterdagen is er Kinderkaravaan. Thema deze editie: Eigen Grond.

Els Schipper

Een nieuwe plek voor het festivalhart: het ruime en groene Victoriepark in hartje Alkmaar. Hier kom je dagelijks voor gratis straattheater, theatrale installaties, live muziek, de perikelen van het Ministerie van Alkmaarse Zaken, het pop-up restaurant 'Tineke Kookt' en een grote portie zien en doen - van suppen tot picknicken en van jeu de boules tot yoga.

Nieuw op het festivalhart is het Tentjestheater. Korte voorstellingen in tentjes voor kleine prijzen. Voor € 3 per voorstelling kun je volop proeven van divers theater. En voor € 7 koop je een Passe Partout waarbij je twee voorstellingen ziet en een drankje bij de bar haalt. Wat dacht je van het komische 'Het jaar van de man', waarin de moderne man onder de loep wordt genomen. Of de voorstelling 'Status', over vrijgezellen in een wereld waarin koppels de norm zijn - ook leuk voor mensen mét een relatie. Ook te ontdekken in het tentjestheater: 'God zal ons (niet) redden', de winnaar van de vakjury-prijs van het Café Theaterfestival Utrecht. De tijden van de voorstellingen in het tentjestheater zijn zo op elkaar afgestemd dat je naar hartenlust kunt combineren.

Houd je liever de beurs gesloten? Op het hart is er dagelijks straattheater voor helemaal noppes. Ontdek in 'Goedgebekt' een muzikale verrassing in twee vogelhuisjes. Stap in de lift van 'Buiten Dienst' en maak een reis door een denkbeeldig gebouw. Volg halsbrekende capriolen in een autootje bij 'Sulky M1' en en knip, naai en plak je eigen 'Vlag van de dag' in een theatrale doe-installatie.

Op beide Pinksterdagen is er Kinderkaravaan, het speciale familieprogramma van Karavaan. De succesvolle voorstelling De Gruffalo, naar het bekende boek, zie je in de boomrijke tuin van het IJkgebouw Alkmaar. En op een boerderij in Zuidschermer strijkt Moustachio neer; een muzikale voorstelling over een Mexicaanse mariachi band op een Hollandse boerderij. En is de voorstelling klaar? Dan neemt de boer je nog even mee voor een kijkje bij de koeien.

Natuurlijk ontbreekt het dit festival niet aan bijzonder locatietheater. Op de bouwgrond van het Jaagpad Alkmaar wordt samen met de bezoeker aan een nieuwe beschaving gebouwd in het grootse en feestelijke muziektheater 'Atlantis', inclusief theatraal diner in drie delen. Op een boerderij in Heerhugowaard landt het muziektheater 'Stallerhof', over de tradities en voortbestaan van een boerenfamilie. En in de duinen van Bergen aan Zee speelt het muzikale 'Senang'.

In het festivalhart in Alkmaar stap je op de campagnebus van het muziektheater 'Het Land van Nooit'. Aangekomen bij het beloofde land, het surrealistische Klein Kremlin in Winkel, word je door muziek en performers meegenomen in het gedachtegoed van zelfverklaard wetenschapper en schrijver over buitenaards leven, Erich von Däniken. Ook het succesrecept van Karavaan Festival is weer terug: een theatrale fietsexpeditie door het prachtige Noord-Holland. Dit jaar weer met een nieuwe route en nieuwe voorstellingen en ontdekkingen onderweg. In 'Expeditie Egmond' fiets je door bos, stad en duinoases en stop je onderweg voor locatietheater, expedities en lekkers.

Het is gelukt om de wereldpremière 'Hermes' naar Alkmaar te halen. Onder het motto 'Barok is de nieuwe pop' wordt elektronische muziek moeiteloos gemixt met historische instrumenten als fagot, viool, theorbe en lier. Componist en alleskunner Burak en het klassieke ensemble Musica Sequenza versmelten klassiek en modern tot een episch meesterwerk. Het gerenommeerde ensemble speelt zalen over de hele wereld plat, van wereldsteden als New York, Istanbul en Berlijn en nu dus… Alkmaar.

Dit alles is slechts een kleine greep uit het volledige festival-programma. Meer info en tickets op karavaan.nl