• Professionele acteurs en honderden figuranten nemen bezoekers mee in een bloedstollend verhaal. Foto: Bowie Verschuuren

    Bowie Verschuuren

Kaartverkoop voor historisch theaterspektakel 'Victorie!' gestart

ALKMAAR De kaartverkoop voor het grootse theaterproject 'Victorie!' is gestart. Op de website www.viervictorie.nl zijn kaarten voor het unieke historisch spektakel over Alkmaar verkrijgbaar. Victorie! wordt van 3 tot en met 6 oktober opgevoerd op het Waagplein, als onderdeel van de Victoriefeesten.

Het script is nieuw geschreven door de Nederlandse toneelschrijver Ad de Bont. In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchte geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog tot leven in dit dynamisch en groots locatietheater.

Professionele acteurs en honderden figuranten nemen bezoekers mee in een bloedstollend verhaal over helden, verraad en idealen. Waar je in gelooft is van belang, waar je voor strijdt nog belangrijker. Voor Spanje of Oranje. Om er een feest voor en door Alkmaarders van te maken, kun je bij het kopen van tickets een extra donatie doen. Dit geld wordt gebruikt om toegangskaartjes te financieren voor Alkmaarders die minder te besteden hebben. De organisatie is in handen van Karavaan en Doss Event Support, zij werken samen met onder andere Gemeente Alkmaar, Kaeskoppenstad, Raadhuis, Artiance, 8 October Vereeniging, Alkmaar Marketing en Regionaal Archief Alkmaar.

FIGURANTEN Vanaf maart kunnen enthousiaste figuranten zich aanmelden via de website. Victorie! vindt plaats op 3, 4, 5 en 6 oktober. Kaarten kosten de tussen 15 euro (tryout) en 20 euro. In de winkel van Karavaan in Alkmaar kunnen mensen terecht voor originele Alkmaar-etsen van Willem Hopman. Er zijn onder meer tekeningen van de Waagtoren, de Gewelfde Stenen Brug, de Geest of het Kennemerpark. De stadsgezichten zijn ingelijst.

OPTOCHT EN ZUURKOOL Alkmaar Ontzet op 8 oktober is een feest voor en door Alkmaarders. Kinderen maken lampionnen en lopen de jeugdoptocht. Volwassen genieten van de grote middagoptocht en alle ouderen krijgen een gebakje. Er wordt samen zuurkool gegeten en er wordt gedanst tot in de late uurtjes. Rondom 8 oktober worden de Victoriefeesten georganiseerd. Vorig jaar was het feest van 30 september tot en met 8 oktober, met meerdere festivals en een openluchttheatervoorstelling. Vorig jaar werden de Victoriefeesten voor de tweede keer gehouden.

GESCHIEDENIS Vanaf 12 april 1573 werd er in Alkmaar besloten het vuilnis niet meer te verpachten. Men wilde het gaan gebruiken voor de bouw van vestingwerken rondom de stad. Deze vestingwerken waren echter nog niet af. Dat was het moment dat de Spanjaarden onder leiding van Don Frederik, de zoon van de Hertog van Alva, toesloegen. Op 21 augustus werd Almaar omsingeld en op 23 augustus werd de stad belegerd door de Spanjaarden. Tijdens het beleg was er nog veel verdeeldheid onder de inwoners van Alkmaar. Sommigen wilden zich aansluiten bij de Opstand van Willem van Oranje, anderen wilden zich liever schikken naar de Spaanse koning Filips II. Op 23 augustus vroeg het stadsbestuur andere Hollandse steden om hulp. Ook verzochten zij om de dijken door te steken om zo de Spanjaarden op afstand te houden. Na enkele gevechten vond op 18 september de grootste Spaanse aanval plaats. De Alkmaarders waren in staat om het Spaanse leger buiten de stad te houden door hete teer en brandende takken te gebruiken. Aan het verzoek om de dijken door te steken werd op 23 september voldaan door de Geuzen in opdracht van Willem van Oranje. Hierdoor kwam de omgeving van Alkmaar onder water te staan. Dit maakte het voor Don Frederik en de Spanjaarden steeds moeilijker om het beleg vol te houden. Op 8 oktober waren alle Spanjaarden vertrokken.