• Genieten van de freestyle voetbalskills bij Alcmaria Victrix

    Bert Boer

Jubileumjaar Alcmaria Victrix

ALKMAAR Alcmaria Victrix is de oudste voetbalclub van Alkmaar. Het 120-jarig bestaan wordt in 2018 gevierd met meerdere festiviteiten. Naast het jaarlijkse jeugdtoernooi ook een Minutes to Win- , FIFA toernooi, Galadiner en feestavond. We namen een kijkje bij de Minutes to Win dag op zaterdag 16 juni.

Bert Boer

'Dirk en Dirk moet je zeker noemen', zegt Rene Overwater vanuit de jeugdcommissie op de Minutes to Win dag. 'We vormen een hecht team met deze clubiconen als gouden duo voor de club.' De hele week door zijn deze twee toppers druk in de weer. 'De avond voor de happening waren we met zijn allen tot 1.30 uur in de nacht aan de slag om alles in orde te maken voor deze dag. En zie, op het festijn heel veel vrijwilligers om 150 kinderen een onvergetelijke dag te laten beleven.' Vanaf 12.00 uur zijn de jeugdleden in de weer met voetbal gerelateerde spelletjes. Bijvoorbeeld een jeu de boules variant met voetballen, behendigheidsspelletjes als kip gooien, water lopen en nog veel meer. Allemaal challenges tussen twee teams met een spelelement. Middenin alle spelende kinderen zien we de voorzitter van de club en andere bestuursleden enthousiast meedoen. Het siert de club, teamwork, saamhorigheid. En passant worden penningen van verdiensten uitgereikt aan mensen met bijzondere bijdrages aan deze vereniging.

De oudste club van Alkmaar is 120 jaar geleden gestart met de Toto. Inderdaad het gokspelletje om voetbaluitslagen te voorspellen. Als zo vaak start de Victorie in Alkmaar. De KNVB besloot de spelvorm over te nemen. De voetbalclub Alcmaria Victrix is overigens gestart op het terrein waar nu Jong Holland speelt. Thuishaven annex clubhuis was de Keizerskroon op het Waagplein bij de Kaasmarkt.

Momenteel speelt Alcmaria Victrix op een terrein aan de ringweg Alkmaar zo ongeveer tegenover de Meent. Naast de voetbalvelden is ook de honkbalvereniging gesitueerd. Op het complex is een prima hal met kunstgrasveld. Elk weekend kan de jeugd voetballen. Speciaal voor de kleinste (kabouters) is op zaterdagochtend de hal een uur gereserveerd. Voor € 25 kunnen ze het hele jaar meedoen en krijgen ze ook nog een bal cadeau. Alles om de jeugd in beweging te krijgen en te houden. 'We hopen natuurlijk dat er op deze manier veel jeugd blijft spelen bij onze mooie club.'

Na de challenges wacht de deelnemers nog een clinic met de Nederlands en Wereldkampioenen Freestyle voetbal, gesponsord door Slimpie, de zaak van de verantwoorde limonadesiroop met 0% suikers en calorieën. De groep wordt in tweeën gesplitst, eerst spel en dan ontspanning met een patatje. Later in het jaar volgt de FIFA competitie. Lekker gamen in het clubhuis of dit keer wellicht via Alkmaar Sport in De Meent. Ook de oudste club van Alkmaar heeft te dealen met de uitdaging van deze tijd; goede balans tussen bewegen en voeding. Op de geslaagde minutes to win dag zijn honderden kinderen gezond en vrolijk in beweging. Een goede zaak.