• Bert Boer

JOGG werkt samen met partners aan vitaler Alkmaar

ALKMAAR “Geen intenties, maar gewoon doen.” Stoer is de start van de gewichtige oud politicus en dagvoorzitter Rob Oudkerk in het AFAS-stadion bij de NL Vitaal Alkmaar middag. Bourgondische gastheer Robert Eenhoorn, directeur Algemene Zaken AZ, geeft aan dat het gaat om de intrinsieke motivatie. “Kinderen moeten eigenaarschap nemen.” Daar zijn 30 januari 2019 duidelijke afspraken over gemaakt. Een gezonde leefomgeving voor kinderen realiseren. “Ieder kind heeft recht om gezond op te groeien.”

Bert Boer

“Bij AZ zijn spelers intrinsiek gemotiveerd om gezond te bewegen en te eten.” Nodig om de top te behalen aldus de druk ogende Robert Eenhoorn (31 januari was einde transferperiode). Maar hoe verander je jongeren die bewegen maar weinig zien zitten? Samira El Idrissi, Taekwando wereldkampioene, houdt een inspirerend betoog. “Maak afspraken en gewoon starten” In meerdere steden en dorpen in Nederland lukt het haar om jongeren in beweging te krijgen. Bij een clubje meiden in Amsterdam bijvoorbeeld vond ze een inspiratiemiddel. Ze vonden modellenwerk leuk. “De deal was 8 weken sporten en dan verzorgde ik een beauty & fashion workshop”. Het zijn vriendinnen geworden die nog steeds samen sporten.

“Fietsen of lopen moet het meest voor de hand liggend zijn.” Stedenbouwkundige Ab de Bont legt uit dat het in steden mis gaat. Van de 150 aanwezigen is het overgrote deel met de auto. Het AFAS-stadion is dan ook makkelijk bereikbaar via de snelweg. Ergens in de vorige eeuw is bedacht om werken en wonen ver uit elkaar te organiseren. Of ouders die hun kinderen met de auto afzetten op de aan de rand van de stad gebouwde sportcomplexen. Ab is druk doende steden te adviseren om weer in beweging te komen. Er volgen plaatjes van openbaar toegankelijke atletiekbanen, Freerun Parcoursen, voetbalvelden ingevlochten in woonwijken en autoluwe straten. Tot slot geeft hij Alkmaar een mooie tip mee. “De Alkmaar Kanaalzone”, een waterweg dwars door de stad die volop mogelijkheden voor bewegen biedt.

Geen enkele partij kan het probleem van overgewicht en obesitas in zijn eentje oplossen. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Alkmaar is inmiddels een netwerk met meer dan 65 publieke en private partners. Anja Lems geeft als regisseur de factsheet mee van reeds gerealiseerde projecten. Smakelijke moestuinen Peuterproef, Gezonde schoolkantine, Drinkwater op basisscholen, Gratis Bewegen. Naast de huidige speerpunten wordt in 2019 het nieuwe thema Slaap Lekker gelanceerd. Samen met de gemeente Alkmaar en NL2025 hebben ze de succesvolle NL Vitaal dag in het AFAS-stadion mogelijk gemaakt. Wethouder Sport Pieter Dijkman vindt dit ook een rol van de overheid; “Aanjagen van initiatieven om gezondheid te promoten.” Het resulteert in samenwerking met partijen als Albert Heijn, Greenport, Rabobank, GGD.