• Joeri van der Tuin voelt zich thuis op de fiets en op schaatsen.

    Bert Boer

Joeri van der Tuin weet het nog niet: wielrennen of schaatsen?

ALKMAAR "Bij wielrennen spreken de buitenlandse meerdaagse koersen me aan." Joeri van der Tuin gaat vooral goed mee berg op. "De techniek en de tijden bij schaatsen fascineren me ook, puzzelen hoe het sneller kan." De tengere talentvolle duursporter kan nog niet kiezen tussen schaatsen en wielrennen. "In de winter train ik op de schaats voor het fietsen, en in de zomer net andersom." Het bijt elkaar niet. Beide doen een beroep op het uithoudingsvermogen. Dat zit wel goed bij Joeri. Hij is vooral een stayer als het om schaatsen gaat en bij wielrennen blinkt hij uit in klimmen en ploegenachtervolging.

Door Bert Boer

Trots is hij dat hij zijn juniorentijd heeft kunnen afronden met het NK Allround Schaatsen, januari jongstleden. Weliswaar was er daar geen hoge klassering, vanwege het accent op de korte afstanden (500, 1000 en 1500 meter). "Als er een 3 kilometer was gereden had ik langer meegedaan in het toernooi." Op deze afstand die junioren rijden heeft Joeri een toptijd staan in Nederland. Het betrekkelijk nieuwe onderdeel, de massastart, ging Joeri goed af. In een veld van dertig starters werd hij keurig vijfde. Een prachtige afsluiting van zijn schaatstijd bij de junioren. Volgend seizoen gaat hij met de grote mannen meedoen via de clubselectie van de Alkmaarse IJsclub. Joeri heeft heel veel potentie. Maar, wat wordt het? Schaatsen of wielrennen. In maart volgt alweer een tiendaagse trainingsstage wielrennen in Gerona met de fietsploeg. Dan worden er weer kilometers gemaakt op de racefiets. En als het weer mooier wordt traint hij elke dag ook de kilometers in Holland. Dan op de fiets van thuisbasis Westerland naar school in Alkmaar. Anders rest per dag de 12 kilometer naar de trein. Daar maakt hij dan een tijdrittraining van.

BAANTJES Met zijn begeleidende trainers, ouders en ook docenten van de topsportopleiding Horizon College is Joeri wel bezig met een periodiseringsplan. De combinatie schaatsen en wielrennen zit elkaar niet in de weg, maar overbelasting ligt op de loer. Zeker bij goed gemotiveerde sporters is het zaak alert te blijven. Sport is echt zijn passie. Als bijbaantjes geeft hij les, en inderdaad, sportles. In het bedrijf van zijn ouders verzorgt hij samen met zijn vader schaatsplanktrainingen, mountainbikeclinics en bedrijfsuitjes. Om over zijn beslissing welke sport het uiteindelijk wordt na te denken, kan hij ook in de yogaruimte van het bedrijf terecht. Die wordt goed bezocht. En als dit niet allemaal genoeg sport is, dan is zijn andere baan; fietsenmaker en -verkoper. Lekker sleutelen aan de stalen rossen vindt-ie machtig mooi. Joeri is zijn eigen mecanicien. Handig, want techniek speelt zeker een belangrijke rol in de sport.

KEUZE Misschien hoeft hij helemaal niet de kiezen en wordt Joeri een allround sportman die uitblinkt op de schaatsbaan en in het wielerpeloton. Eén ding is zeker, deze enthousiaste tiener gaat een toekomst tegemoet in de sport. En wellicht is dat wel de mooiste keuze die Joeri eigenlijk al jaren geleden gemaakt heeft. Al acht jaar schaatst hij op hoog niveau en sinds drie jaar in combinatie met wielrennen. Een mooi voorbeeld voor de jeugd.