Intentieverklaring 'Safe Streets' voor gemeente Heiloo

HEILOO Ook gemeente Heiloo wordt Safe Streets -gemeente. Na Castricum is Heiloo de eerstvolgende gemeente uit de regio die zich aan dit initiatief verbindt.

In een Safe Streets -gemeente worden problemen rond veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte onderzocht en aangepakt, in samenwerking met relevante organisaties en vrouwen en meisjes zelf. Op 1 februari ondertekent burgemeester Hans Romeyn van Heiloo hiervoor de intentieverklaring.

Seksuele intimidatie in de openbare ruimte is een probleem dat wereldwijd speelt, met een grote negatieve impact op de levens van vrouwen en meisjes. In VN-verband hebben landen zich gecommitteerd aan het bestrijden hiervan, op nationaal en lokaal niveau. Gemeenten over de hele wereld streven er binnen het Duurzame Ontwikkelingsdoel 11 naar om te voorzien in universele toegang tot veilige, inclusieve en toegankelijke openbare ruimte, onder meer door het terugdringen van het aantal slachtoffers van fysiek of seksueel geweld of intimidatie.

Onderzoek in aantal Nederlandse steden toont aan dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Eenderde van de vrouwen en meisjes is daadwerkelijk ongewenst betast op straat, bij het uitgaan of in het openbaar vervoer.