• Vogelvrij SC, studenten Technische Bedrijfskunde van Hogeschool Inholland Alkmaar bij de LandLaser 360°.

    Inholland

Inholland-studenten met LandLaser360°'Student Company van het jaar 2018'

ALKMAAR Team Vogelvrij SC van Hogeschool Inholland Alkmaar is 'Student Company van het jaar 2018' geworden. Tijdens de nationale finale die onlangs werd gehouden, sleepten de vierdejaars Inholland-studenten Technische Bedrijfskunde de prijs in de wacht met hun onderneming Vogelvrij SC en gaan hiermee door naar Europese finale in Riga in Letland.

De studenten vertegenwoordigen daarmee Nederland in deze competitie. Met hun product LandLaser 360° hebben de studenten een manier gevonden om op een effectieve, duurzame en diervriendelijke manier vogels te verjagen. De landelijke competitie werd georganiseerd door Jong Ondernemen.

De afgelopen zes maanden hebben de studenten het bedrijf opgezet en lanceerden een eigen innovatief product. Patrick Grossat, Stijn Vos, Dennis de Boer en Marvin Laan zetten als team Vogelvrij SC met hun LandLaser 360° het beste resultaat neer. Hun lasersysteem verjaagt vogels op een effectieve, duurzame en diervriendelijke manier uit het agrarische landschap.

Patrick Grossat is algemeen directeur van Vogelvrij SC. Hij denkt dat hij en zijn collega's de prijs wonnen door echt als één team te werk te gaan. 'Door de sterke samenwerking tussen vier studenten, goede presentaties en het positieve toekomstperspectief hebben wij een mooi bedrijf kunnen neerzetten en zijn wij de beste Student Company van Nederland geworden. We hebben gezocht naar innovatieve oplossingen voor deze automatische vogelverschrikker zoals een laser die 360 graden kan draaien, het gebruik van recycled materiaal en we maken gebruik van zonne-energie.' De jury geeft aan: 'Het product biedt een mooie oplossing voor een zeer actueel probleem.'

Afgelopen april won het lasersysteem ook al de Jong Ondernemen-prijs van Ondernemend Alkmaar. Deze prijs, waarbij de ondernemers werden aangekleed door Strak in Pakken uit Alkmaar, werd uitgereikt door Ondernemend Alkmaar bij de stagemarkt Mix & Match in het stadion van AZ. Grossat vertelt: 'In de aanloop naar de finale zijn wij een heel traject doorgelopen om dit te bereiken. Na de winst in de finale van onze opleiding Technische Bedrijfskunde stroomden wij door naar de Regiofinale. Na de winst in de Regiofinale werd de landelijke halve finale in Amsterdam bereikt. Uiteindelijk gingen van de 12 teams de beste vijf Student Companies door naar de nationale finale. Met deze winst hebben wij een plek bemachtigd in de Europese finale in Riga. Daar kijken we naar uit!'