• Schrijfster Cockie Vlietman overhandigt het eerste boek aan een boswachter tijdens de lancering.

    Cockie Vlietman

Informatief kinderboek over teken

REGIO Een boek met een boodschap zo kun je 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes' van schrijfster  Cockie Vlietman het best omschrijven. 

In haar boek wil ze kinderen op een vriendelijke manier voorlichten over teken. Onder meer door een opsomming van wetenswaardigheden en tips is het boek 
ook voor ouders interessant. Het verhaal speelt zich af in de duinen van Noord-Holland. "Het is een spannend, leuk om te lezen en leerzaam boek geworden met een  onderliggende boodschap: wat is een teek, waar zitten ze, hoe kan het 
dat ze soms een bacterie bij zich hebben, wat kun je doen om te  voorkomen dat je een tekenbeet oploopt en hoe kun je je controleren. Een aanrader voor de zomervakantie", aldus de schrijfster. 

Ze vervolgt: "Wist u dat er in Nederland jaarlijks ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten worden? En het aantal tekenbeten loopt al jaren op. "Veel informatie rond teken is gericht op
volwassenen, de kinderen weten in de praktijk vaak te weinig over deze beestjes. Juist daarom heb ik dit kinderboek geschreven. Ik wil kinderen op vriendelijke wijze bewust maken en beschermen tegen het gevaar van teken."  Vlietman is jarenlang actief werkzaam geweest binnen PWN, waterbedrijf en natuurbeheerder in Noord- Holland én zij heeft van dichtbij meegemaakt hoe groot de impact van een tekenbeet kan zijn.

In het boek staan de belevenissen van de teekjes Vampie & Tick centraal. In hun avonturen worden alle onderwerpen rond de teek belicht. Van hun leefomgeving tot de bacteriën die ze met zich mee kunnen dragen. "Kinderen krijgen zo een goed totaalbeeld van een teek en met deze informatie kunnen ze zelf alerter zijn. Voor ouders is het ook interessant om te lezen. Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 27.000 volwassenen en kinderen ziek na een tekenbeet."

Naast het verhaal van Vampie & Tick bevat het boek een opsomming van belangrijke tips over het leefgebied van teken, goede kleding en wat te doen bij een tekenbeet. Het kinderboek 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes' is voor € 14,95 te bestellen bij www.teekjes.nl en onder andere bij Bol.com.