• Dierenambulance Noord-Kennemerland

Help vogels de kouperiode door

ALKMAAR De dierenambulance krijgt op dit moment veel vragen van mensen over hoe om te gaan met vogels en andere dieren die problemen ondervinden door de kou. Tiffany Schot van de Stichting Dierenambulance Noord-Kennemerland geeft diverse tips.

De afgelopen dagen heeft de dierenambulance veel vogels opgehaald die problemen hebben ondervonden door de kou. Aankomende dagen en nachten zullen ook superkoud zijn. "Ook worden wij vaak gebeld voor informatie, die wij uiteraard graag aan u geven. Mocht u een verzwakte volwassen vogel vinden kunt u deze oppakken/vangen en in een doos met handdoek in een verwarmde ruimte zetten, niet dichtbij bij de verwarming. Verzwakte jonge vogels kunt u ook oppakken/vangen en in een doos met handdoek, maar bij een warmtebron zoals een waterkruik of petfles." Tiffany wijst er op dat jonge vogels die in goede staat verkeren, het beste bij hun ouders kunnen blijven ondanks de kou.

"Mocht u denken dat een vogel vast gevroren zit, kunt u dat uittesten door voer te strooien. Als de vogel niet van zijn plek af kan komen zit hij vast."

Mensen kunnen de watervogels helpen de kou te overleven door te voeren, het beste voor hun zijn zaden, granen en muesli. Tiffany: "Ganzen en meerkoeten vinden gesneden rauwe andijvie of boerenkool ook erg lekker. Brood is niet goed voor de dieren, hun darmen raken daarvan verstopt. U kunt ons altijd bellen voor advies of als u een vogel of ander dier heeft gevonden of in nood verkeerd,  06 22495296. Wij brengen de dieren dan naar een dierenarts of opvang. Ook mag u zelf de dieren komen brengen naar onze locatie aan de Alexander Flemingstraat 35 in Alkmaar, graag even bellen van te voren."