• Michel Busch

Grote militaire oefening in kop van Noord Holland

ALKMAAR Het Korps Nationale Reserve houdt van donderdagavond 9 mei tot en met zaterdag 11 mei, in nauwe samenwerking met politie Alkmaar en tal van civiele instanties uit de veiligheidsregio Noord Holland een grote oefening in Noord Holland. Deze oefening genaamd 'YELLOW FALCON' speelt zich met namen af in en rond de gemeente Alkmaar.
Tijdens deze oefening zullen de nodige scenario's worden beoefend. Militairen zullen dan ook zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld met sociale patrouilles te voet en in het winkelcentrum De Mare en centrum van Alkmaar. Ook zal er een werklocatie en BIVAK worden ingericht op het bedrijventerrein gelegen aan de Toermaleinstraat 1 te Alkmaar.
De eenheid, de Bravo compagnie 20 Natresbataljon, zal deze oefening gaan draaien met 150 militairen, welke afkomstig zijn uit de provincie Noord Holland en onderdeel zijn van de 11 e Luchtmobiele Brigade
De oefening zal plaatsvinden in de civiele omgeving. Defensie oefent de laatste jaren steeds vaker buiten kazernes en oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak, Afghanistan maar ook inzet in Nederland hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.
Het Korps Nationale Reserve, gespecialiseerd in bewakings- en beveiligingsopdrachten, voeren deze taken veelal uit in hun eigen regio. Omdat onder andere ook nuts bedrijven van groot belang zijn voor de maatschappij wordt steeds vaker met deze bedrijven geoefend om ook de noodplannen van deze bedrijven te testen en hiermee de veiligheid te verhogen.
De oefening eindigt op zaterdagmiddag, waarna de reservisten zich weer terugverplaatsen naar hun eigen complex in Bergen (NH).