• Dichterskring Alkmaar

Gedichtendag en Poëzieweek

Activiteiten in de bibliotheek

ALKMAAR Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland passen gedichten toe in het leven van alledag. Voor collega's of vrienden, on- en offline. Van 25 tot en met 31 januari worden diverse poëtische activiteiten in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard gehouden zoals een workshop haiku's schrijven en optredens van diverse dichtersgroepen.

Schrijver en dichter Raoul de Haan verzorgt op donderdag 25 januari van 19.00 tot 20.30 uur een workshop haiku's schrijven in de bibliotheek in Heerhugowaard.

NATUURERVARING Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt. De haiku drukt uit wat in het moment beleefd wordt, vaak vanuit een natuurervaring. De strakke vorm daagt je uit om tot de kern te komen van wat je wilt uitdrukken. Het is een kunst op zich, maar kan ook een oefenvorm zijn om tot krachtige gedichten in vrije vorm te komen.

VRIJE VORM Raoul de Haan schrijft zowel haiku's als gedichten in vrije vorm. Hij presenteert deze avond ook zijn nieuwe dichtbundel Het oog van de sjamaan. Juist voor die vrije vorm van dichten heeft hij veel aan het werken met haiku's gehad. Daar wil hij de deelnemers aan de workshop iets van laten ervaren. Zij krijgen een korte introductie in de achtergronden en toepassingen van de haiku. Daarna gaat ieder er op een ontspannen manier zelf mee aan de slag onder begeleiding van Raoul. De toegang is gratis maar aanmelden voor deze workshop is noodzakelijk en kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of tijdens openingsuren bij de klantenservice in de bibliotheek.

De dichters van de Dichterskring Alkmaar verzorgen op vrijdag 26 januari van 15.00 tot 17.00 uur ook tijdens deze Poëzieweek een optreden in de bibliotheek in Alkmaar. Zie ook www.dichterskringalkmaar.nl. De toegang is gratis.

Op zaterdagmiddag 27 januari van 13.30 tot 15.30 uur staat de bibliotheek in Heerhugowaard bol van de poëzie met voordrachten van de leden van Schrijvenswaard, de stadsdichters van Heerhugowaard en een singer-songwriter. De Gedichtendag special wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en trekt elk jaar meer publiek. De toegang is gratis.

UIT EIGEN WERK Op zaterdag 27 januari van 14.00 tot 16.30 uur dragen diverse dichters uit Bergen voor uit eigen werk in de bibliotheek in Bergen.

Het thema is Poëzie theater uit Bergen. Deelnemende dichters zijn Erica Agelo, Joop Bons, Ad Blomsteel, Jan Elting, Antoinette Kieftenburg, Neeltje Koning, Josefien Ruff, Frank Smit, Nelleke Vermeulen, Arij van der Vliet en Sjaak van der Woude. De muzikale ondersteuning is van Jelle van Wier. De toegang is gratis.

Meer informatie via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de verschillende vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard en Bergen.