• Vuur speelt een grote rol tijdens Fonkelstad.

    Pixabay

Fonkelstad: winters feest voor Alkmaar

ALKMAAR Op het Waagplein krijgt Alkmaar op 8 en 9 februari 's avonds het nieuwe evenement Fonkelstad. Het bestaat uit vurige kunstwerken, lekker eten en muziek door singer-songwriters. Fonkelstad wil een feest zijn voor alle Alkmaarders.

Karel Beentjes

De Belgische groep De Vuurmeesters verzorgt de vurige kunstwerken. In het water van de Voordam komen drijvende brandende lotussen en bij de Waagtoren branden op twee meter in de lucht lantaarns met echt vuur. Op het plein komen vier grote vuurschalen met optredens van singer-songwriters. Het lekkere eten komt uit de Bedoeïenentent op het plein van de Alkmaarse ondernemers Soepp uit de Hekelstraat, Steak van de Gedempte Nieuwesloot en Creperie op de Mient.

Fonkelstad wordt verzorgd in opdracht van de vereniging Alkmaars Bolwerk. Deze vereniging treedt hiermee voor het eerst naar buiten en is een fusie van de WBA, de binnenstadwinkeliers; de OVCA, de ondernemingsvereniging Binnenstad; en de EVA, de Eigenarenvereniging Vastgoed Alkmaar.

Jan Roobeek, lid van Alkmaars Bolwerk, ging vorige winter naar België om een klok te bekijken voor de klokkentoren van Kaeskoppenstad, Hij koppelde er een dagje Brugge aan vast. Daar was het jaarlijkse Wintervonken. 'Een fantastisch evenement met vuurmeesters, opera en theater', aldus Roobeek. Wintervonken is de inspiratiebron voor het Alkmaarse Fonkelstad. Voor de organisatie van Fonkelstad benaderde Alkmaars Bolwerk DOSS Event Support, het bureau van Mirella Doss,

'DOSS Event Support wil niet alleen commercieel, maar ook sociaal-maatschappelijk betrokken zijn', zegt eigenaar Mirella Doss. Voor Fonkelstad blijkt dit uit de samenwerking met de Alkmaarse horeca, de singer-songwriters, de inzet van 30 eigen vrijwilligers en de scoutingroepen van Sint Laurentius en Dirk Duyvel doen ook mee met broodjes en marshmellows bakken.
Met Fonkelstad krijgt Alkmaar een eigen winterspektakel. Als het aanslaat een jaarlijks feest?