• Werk van Denise Fréchet, een van de deelnemende kunstenaars.

    Denise Frechet

Finse uitwisseling in de Stadskantine

ALKMAAR In het kader van honderd jaar Finse onafhankelijkheid, reisden afgelopen zomer twintig kunstenaars door Finland. Zij ontdekten de Finse cultuur, ontmoetten andere Finse kunstenaars en namen deel aan typische Finse gebruiken, zoals het Midzomerfeest en sauna. Tijdens deze roadtrip waren er ook twee tentoonstellingen gepland waar het werk van de twintig kunstenaars gepresenteerd werd.

Van 1 tot en met 10 december vindt er de eindtentoonstelling 'Op Weg Naar Geluk' plaats in de Stadskantine Alkmaar. Pauliina May treedt tijdens de feestelijk opening op vrijdag 1 december op. Het concept is gebaseerd op Arto Paasilina's roman 'De Zelfmoord-club'. Paasilina is een van Finlands bekendste schrijvers. De roman gaat over een groep mensen, die elkaar niet kennen, maar samenkomen met als doel om collectief zelfmoord te plegen. Hun reis begint in Helsinki en met de bus reizen ze verder naar het noorden. Onderweg ontstaan vriendschappen en bloeien romances op en één voor één veranderen ze van gedachten en verlaten de bus.

In de roman vinden de personages het geluk tijdens hun gezamenlijke reis. Van suïcidaal naar gelukkig zijn is dat mogelijk tijdens een simpele busreis? En heeft de auteur Paasilina gelijk, dat vriendschap of het samenzijn met geestverwanten een mens gelukkig maakt? Om deze vragen te beantwoorden sluiten de kunstenaars dit project af met een eindtentoonstelling.

Op vrijdagavond 1 december is de opening in de Stadskantine. Het publiek wordt verwelkomt met het Fins droplikeurtje 'Salmari' en fingerfood. Namens de Finse ambassade verricht Sirpa Oksanen het openingswoord. De openingsavond wordt afgesloten met een live-optreden van de in Nederland wonende Pauliina May. Haar ouders hadden beide een zangcarrière. Haar vader Erkki Pohjanheimo, is tv-directeur en producent. Samen treden ze in Alkmaar op met jazz en Finse tango. De expositie is open op donderdag tot en met maandag van 10.00 tot 1.00 uur. De opening op vrijdag 1 december begint om 19.00 uur.