Fietstocht langs drie forten

REGIO Forten-, fiets- en erfgoedliefhebbers kunnen zondag 24 juni meedoen aan een bijzondere fietstocht. Agnes de Boer uit Grootschermer, schrijver van het nieuwe boek 'Kraijenhoff keert terug', verzorgt een fietstocht langs de forten bij Spijkerboor, bij Marken-Binnen en aan de Jisperweg.

In de forten aan de Jisperweg en Spijkerboor kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding en in Marken-Binnen draait de film 'Kraijenhoff keert terug'. De route is ongeveer 30 kilometer. Het initiatief voor de fietstocht komt bij Agnes de Boer vandaan, zij werkt in opdracht van de Stichting Verhalen Verbinden. Onlangs overhandigde zij het eerste exemplaar van het boek Kraijenhoff keert terug in Fort aan de Jisperweg aan voormalig fortwachter Arie Everaars. In het boek vertellen fortwachters, ex-gevangenen, gidsen, bewakers en ondernemers over hun leven of werk op de forten in het noorden van de Stelling van Amsterdam en langs de voormalige Zuiderzee. Om bezoekers de verhalen op locatie te laten beleven organiseert Agnes de fietstocht langs deze bijzondere forten.

Het Fort aan de Jisperweg is bijna nooit toegankelijk. Het is één van de kleinere forten van de Stelling en staat al jaren leeg. Het fort is een groene oase en heeft hoge natuurwaarden. Binnen zijn veel ruimtes dichtgemetseld vanwege munitieopslag tijdens de Koude Oorlog. In sommige ruimtes zijn nog oude muurschilderingen te zien. Spijkerboor en een uniek fort met twee verdiepingen en een versterkt bastion in het noorden van de Stelling. Door de jaren heen is het vaker gevangenis geweest dan fort. Bovenop bij de geschutskoepel is een plaat waarop het hele schootsveld staat afgebeeld.

In Marken-Binnen zit een brandweeroefencentrum en organiseert Fort-Treffelijk spannende evenementen en een escaperoom. Op deze Kraijenhoff-zondag wordt in het fort de film Kraijenhoff keert terug vertoond, waarin Cornelis Kraijenhoff, grondlegger van de Posten van Kraijenhoff gespeeld door acteur Henk Zwart, bijzondere mensen op de forten ontmoet. In elk fort kan het boek worden gekocht. Op het Fort aan de Jisperweg is Agnes de Boer aanwezig om eventueel het boek te signeren.

De fietstocht is ongeveer 30 kilometer. Deelnemers kunnen op alle drie de forten starten om 10.30 uur. Elke activiteit duurt drie kwartier, zodat er tijd is om naar het volgende fort te fietsen. De volgende rondes activiteiten zijn om 12.45 en 15.00 uur. De kosten bedragen € 5 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen. Toegang tot de forten, de rondleidingen en de film zijn inbegrepen. Opgeven kan via agmdeboer@quicknet.nl en meer informatie staat op www.stellingverhalen.nl